FRISSÍTVE - Támadáshullámot indított Irán iraki amerikai támaszpontok ellen


-A A+

FRISSÍTVE: Irán rakétákat lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt Ain al-Aszad iraki légitámaszpontra, megtorlásul amiért Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát, egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat és minden régióbeli szövetségeseit, hogy ne próbálják az iráni támadást megtorolni. Rakétákat lőttek ki az erbíli amerikai támaszpontra is.

Amerikai tisztségviselők megerősítették az Ain al-Aszad támaszpontot ért légicsapásokat, egyelőre azonban semmit sem közöltek az iráni ellencsapás okozta esetleges áldozatokról és károkról. Az iráni állami televízió közölte, hogy a támadás megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához al-Kudsz különleges egység parancsnokának meggyilkolásáért. Szulejmáni keddi temetése kapcsán iráni vezetők nyíltan bosszút esküdtek a nemzet büszkeségének nevezett katonai vezető haláláért.

Az állami televízió híradása szerint a művelet a Mártír Szulejmáni nevet viseli, s a csapásokat a Forradalmi Gárda iráni rakétaprogramot irányító űrhadosztálya hajtotta végre. Az iráni Forradalmi Gárda az ellencsapás kapcsán az állami IRNA hírügynökségben kiadott nyilatkozatában azt írta: „Figyelmeztetjük Amerika minden szövetségesét, aki rendelkezésére bocsátotta saját területén lévő bázisait, hogy Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet, ahonnan támadó cselekményt indítanak ellene”. A nyilatkozatban Izraelt is megfenyegették.

Az Irak nyugati, Anbár tartományában található Ain al-Aszad légitámaszpontot az amerikai erők először a Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntésére indított 2003-as invázió idején használták, de később a Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott iraki és szíriai hadműveleteikhez is igénybe vették.

Az iraki Erbílre kilőtt, összesen két iráni ballisztikus rakéta közül az egyik fel sem robbant – jelentette szerdára virradóra a CNN.A televízió kurd biztonsági tisztekre hivatkozó értesülései szerint az egyik rakéta a kurdisztáni Erbíl nemzetközi repülőtere mellett csapódott be, de nem robbant fel. A másik rakéta pedig Erbíltől mintegy 33 kilométernyire nyugatra csapódott be, és nem okozott sebesüléseket.

Befejezettnek nyilvánították az ellencsapást

"Irán az ENSZ Alapokmányának megfelelő, arányos önvédelmi intézkedéseket hajtott végre és fejezett be, megtámadva egy támaszpontot, ahonnan gyáva támadást intéztek állampolgáraink és magas rangú tisztjeink ellen. Nem akarunk eszkalációt vagy háborút, de megvédjük magunkat minden agresszióval szemben" - írta Twitter-bejegyzésében az iráni külügyminiszter.

Az iráni Forradalmi Gárda azt közölte szerdán, hogy hajnali rakétacsapásai "teljesen lerombolták" az amerikai erők által használt iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot. Az Irak nyugati, Anbár tartományában található légibázisra mért rakétatámadást a Forradalmi Gárda "minden tekintetben teljes sikernek" minősítette.

Az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; a támadások miatt magyar katona nem sérült meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel az MTI-vel. Irakban 14 román katona teljesít küldetést, de egyikük sem tartózkodott a megtámadott támaszpontokon – tájékoztatott a bukaresti védelmi minisztérium.

Egy iraki áldozatról tudni

A Sky News - Arabíja tévécsatorna szerint az iraki hadsereg egy tisztje halt meg az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot ért rakétacsapásban, további öt katona pedig megsebesült. A bagdadi hivatalos források kezdetben cáfolták azokat az amerikai médiajelentéseket, amelyek szerint az iráni csapások iraki áldozatokat követeltek.

A Pentagon közlése szerint amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásban. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén azt közölte, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

Trump: „Minden rendben van!”

Donald Trump amerikai elnök szorosan figyelemmel követte az amerikai erők két iraki bázisa ellen végrehajtott iráni légicsapás fejleményeit - tudatta kedd esti közleményében Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője. Az elnök néhány órával később megnyugtató bejegyzést tett közzé a Twitter közösségi portálon.

Közben kedd éjjel a Fehér Házba érkezett Mike Pompeo védelmi miniszter és Mark Esper, a védelmi tárca irányítója. Esper korábban telefonon egyeztetett Ádil Abdul Mahdi iraki ügyvivő kormányfővel. Donald Trump - nem sokkal a Pompeóval és Esperrel tartott tanácskozása után - a Twitteren azt írta: "minden rendben van! Iránból két iraki katonai támaszpontra lőttek rakétákat. Jelenleg a sebesültek és a károk számbavétele tart. Nekünk van a legerősebb és legjobban felszerelt hadseregünk a világon". Majd hozzátette, hogy szerda reggel nyilatkozatot tesz.

Megerősítették a Fehér Ház védelmét

Washingtonban a Fehér Házhoz vezető ellenőrző pontoknál mesterlövészek állnak. Óvintézkedéseket tett a szövetségi légügyi hatóság (FAA) is az amerikai polgári járatok biztonságának garantálására, szerte a világban.

Mike Pompeo előzőleg - a Bloomberg hírügynökség információi szerint - diplomáciai táviratban elrendelte, hogy a tengerentúlon bárhol szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták egyelőre ne találkozzanak iráni ellenzékiekkel. Az amerikai diplomácia irányítója arra figyelmeztette a diplomatákat, hogy bármilyen kapcsolattartás iráni ellenzéki csoporttal kontraproduktív lehet, azaz a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. 

Ferenc pápa azt üzente a Közel-Kelet népeinek, hogy ne féljenek

Az élet legszomorúbb, legaggasztóbb pillanataiban, a próbatételek idején nem szabad félni, bátornak kell lenni - üzente arab nyelven elmondott beszédében a Közel-Keleten élőknek idei első vatikáni audienciáján szerdán Ferenc pápa. Az Irakból, Libanonból, Szíriából és a Közel-Keletről pápai meghallgatásra érkezett hívőket Ferenc pápa külön üdvözölte a vatikáni audienciateremben elmondott beszédében.

"Nem szabad félnünk! Bátornak kell lenni! Ahogyan Szent Pál tette, mivel Isten mindig őrködik felettünk, közel áll hozzánk" - jelentette ki a katolikus egyházfő. Ferenc pápa áldását adta a jelen levő iraki, szíriai és libanoni zarándokokra. Megjegyezte, Isten mindig óvja őket a "gonosztól".

Ferenc pápa beszédében Pál apostolnak a Közel-Keletről Rómába tartó útját idézte fel a Földközi-tengeren keresztül, emlékeztetve, hogy a hajótörött apostol Málta partjaira vetődött, ahol a sziget lakosai segítettek neki. "A máltaiak már akkor is rendes emberek,  befogadók voltak" - jelentette ki Ferenc pápa. Azt kérte, a mai emberiség is fogadja be a jelenkori történelem sodrásának hajótörötteit, akik hasonlóképpen partjainkra érkeznek. "Ez ment meg a közöny és az embertelenség fagyosságától" - mondta Ferenc pápa.

Netanjahu támogatásáról biztosította az amerikai vezetést

Benjámin Netanjahu, az ügyvivő izraeli kormány miniszterelnöke gratulált Donald Trump amerikai elnöknek Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége parancsnokának megöléséhez, és támogatásáról biztosította az amerikai vezetést - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet szerdán.

Néhány órával az Egyesült Államok Irakban található katonai támaszpontja elleni iráni rakétatámadás után Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy bárki, aki Izraelre támad, súlyos csapást fog elszenvedni.

Egy konferencián beszélve a kormányfő méltatta az amerikai elnököt Szulejmáni megöléséért, mert mint mondta, a Kudsz hadosztály parancsnoka sok ártatlan ember haláláért volt felelős. "Izrael Amerika oldalán, és mögötte áll, már sokszor elmondtam, de ma elismétlem: Amerikának és Izraelnek nincs jobb szövetségese egymásnál" - mondta Netanjahu.

A konferencián felszólalt Jiszráel Kac külügyminiszter is, aki szintén támogatásáról biztosította az amerikai vezetés politikáját, és helyes lépésnek nevezte Szulejmáni megölését, valamint ezek után biztonságosabb helynek nevezte a Közel-Keletet.








EZT OLVASTA MÁR?

X