New York Times: videó bizonyítja, hogy az irániak lőtték le az ukrán utasszállítót


-A A+

A New York Times megszerzett egy felvételt, amelyen a lap szerint az látható, amint a 176 emberrel a fedélzetén Iránban lezuhant repülő találatot kap a teheráni repülőtértől nem messze.

Amerikai források már korábban állították, az utasszállító gépet iráni találat érhette, és emiatt zuhant le. A New York Times azt írja, két videofelvétel és a lezuhant repülőgép repülési adataiból úgy tűnik, a gépet pár perccel a felszállás után találták el.

Az egyik videófelvételen látható, ahogy a sötét éjszakában felvillan valami, aztán lassan lehalványul, majd később dörrenés hangja hallatszik: a fényhatás és a hang megérkezése közötti időeltérésből kiszámítható, hogy a felvételen látható repülő háromezer-kétszáz méteres magasságban lehetett, amikor találatot kap, ez stimmel a repülési adatokkal.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtöki torontói sajtóértekezletén szintén arról beszélt: hírszerzési információk alapján „nagyon valószínű”, hogy egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet.

 

Kanada legkevesebb 63 állampolgárát veszítette el a katasztrófában, a rajta utazó 167 utasból 138 Kanadába utazott volna tovább. Emiatt Trudeau szerdán azt mondta: Kanada elvárja, hogy jelentős szerepet kapjon a szerencsétlenség iráni kivizsgálásában.

„Több szövetséges és saját forrásból is van olyan hírszerzési információnk, miszerint a gépet egy iráni föld-levegő rakétával lelőtték, de lehet, hogy nem szándékosan” – mondta a kanadai miniszterelnök csütörtök délutáni sajtóértekezletén. Hozzátette: kormánya nem nyugszik addig, amíg a katasztrófával kapcsolatban minden kérdésre választ nem kapnak a kanadaiak.

A Montrealban tartózkodó Francois-Philippe Champagne kanadai külügyminiszter pedig arról számolt be: pozitív választ kapott iráni kollégájától, Dzsavád Zaríftól arra a kérésre, hogy Kanada részt vehessen a vizsgálatban.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép "nagyon zord táj fölött" repült, és előfordulhatott, hogy "valaki tévedett". Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet szerinte lelőtték.








EZT OLVASTA MÁR?

X