Iránban lezuhant gép: több ezren tüntettek Irán legfelsőbb vezetőjének lemondásáért


-A A+

Több ezer ember tüntetett Teheránban, amely Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a lemondását követelték, miután Irán elismerte, hogy saját légvédelme semmisítette meg tévedésből a Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállítót, fedélzetén 176 emberrel – írja az Index a CNN-re hivatkozva.

A tüntetések négy egyetemről indultak el szombaton azután, hogy a katonaság elismerte a végzetes hibát. A tüntetők azt skandálták, hogy „halál a hazugokra" és Ali Hamenei lemondásán kívül azt is követelik, hogy teljeskörűen  vizsgálják ki, hogyan hibázhatott ekkorát a katonaság. A tüntetők bírálták az ország legfőbb méltóságait, és szemére vetették vezetésének, hogy napokig tagadta az ukrán repülőgép szerda hajnali lelövését. Voltak kisebb tüntetések két kisebb városban is Teherán közelében.

A rendőrség keményen lecsapott a tüntetőkre, könnygázzal oszlatták a tömeget. Legutóbb november közepén voltak sokak halálát okozó, nagyszabású tüntetések Iránban – az üzemanyagárak növelése ellen –, és több mint 300 ember meghalt.

Trump: „A világ figyel!”

A szombati tüntetések egyikén részt vett Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövete, akit emiatt az iráni hatóságok jelentések szerint mintegy másfél órára őrizetbe vettek – tájékoztat az MTI. Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban tiltakozott emiatt, a nemzetközi jog durva megsértésével vádolta meg Teheránt. Az iráni média szerint Macaire-t kormányellenes tüntetésre való felbujtás miatt tartóztatták le, egy iráni újság képet is közölt a letartóztatott nagykövetről.

Donald Trump amerikai elnök napközben a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket. „Figyelemmel kísérjük tüntetéseiteket, és lelkesít bennünket a bátorságotok. Az iráni kormánynak engednie kell, hogy a jogvédő szervezetek a helyszínen figyeljék a tüntetéseket, és jelentést tegyenek ezekről. Nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet. A világ figyel! ”– írta Trump.








EZT OLVASTA MÁR?

X