Az EP megvizsgálja a katalán vezetők mentelmi jogának visszavonására irányuló kérelmet


-A A+

Az Európai Parlament (EP) megkezdte a katalán szakadár vezetők mentelmi jogának visszavonására irányuló spanyol kérelem vizsgálatát - jelentette be Ewa Kopacz, az EP plenáris ülésének délelőtti ülésszakát vezető alelnök csütörtökön.

„A spanyol hatóságok kérelmet nyújtottak be az Európai Parlamenthez Carles Puigdemont és Antonio Comín mentelmi jogának visszavonására, hogy folytatni tudják a Spanyolországban megkezdett eljárást. A kérelmet a házszabály szerint az illetékes testülethez, a jogi ügyek parlamenti szakbizottságához továbbítottuk” – közölte az alelnök.

A spanyol legfelsőbb bíróság múlt pénteken hivatalosan kezdeményezte az Európai Parlamentnél Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egykori egészségügyi tanácsosa, Antoni Comín képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.

Puigdemont és Comín mandátumát hétfőn ismerte el az Európai Parlament, miután az Európai Bíróság decemberben kimondta: az EP-választásokon mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését hivatalosan kérelmezni kell az Európai Parlamentnél.








EZT OLVASTA MÁR?

X