Szakbizottsági pozíciót kapott az Európa Tanácsban Benkő Erika


-A A+

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) Strasbourgban egyhetes téli ülésszakának keddi ülésén az Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottság alelnökévé választotta Benkő Erikát, az RMDSZ politikusát, számolt be az MTI.

A Monitoring Bizottság alelnöki pozícióját ugyanakkor Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kapta. A szakbizottság nemi egyenlőségért felelős albizottságának elnöki teendőit Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusa látja el a következő két évben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a legnagyobb, Szocialisták, Demokraták és Zöldek (SOC) frakciójának helyettesévé Gurmai Zitát, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét választotta.

Benkő Erika RMDSZ-es politikus Facebook-oldalán úgy értékelt: az Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottság „a legilletékesebb a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és promoválása ügyében”. Hozzátette, a pozíció jelentősen megnöveli mozgásterét a bizottságban, ami a magyar ügyeket illeti.

„Azt szeretném, hogy minden olyan ügyet, ami az erdélyi magyarságot valamilyen módon nemzetiségi és kulturális jogaiban érinti, az Európa Tanács elé vigyük, annak érdekében, hogy a Tanács erőteljes ajánlásokat fogalmazzon meg azon tagállamok számára, ahol a magyar közösség tagjai élnek. Én azt gondolom ez egy fontos és jó eszköz, amivel az elkövetkezőkben maximálisan élni fogok” – hangsúlyozta.

 

Németh Zsolt az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a pozíciók betöltése azért is fontos, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének soros elnöke 2021-ben egy éven keresztül Magyarország lesz. A közgyűlés Monitoring Bizottsága a jogállamiság helyzetét, az emberi jogok betartását és a demokrácia állapotának  rendszeres vizsgálatát végzi az egyes tagállamokban. A fideszes politikus azt közölte, hogy a szakbizottság várhatóan Magyarország esetében is vizsgálatot fog folytatni.

Elmondta azt is, hogy a közgyűlés szakbizottsága Lengyelország esetében vizsgálja a felsorolt alapértékek helyzetét. Ezzel összefüggésben kijelentette: a vizsgálat nyomán megfogalmazott jelentés elfogult. Magyarország szerint egy ilyen jelentés elfogadhatatlan, ugyanis a jogállamiságot, a bíróságok függetlenségét Lengyelországban semmi sem fenyegeti – húzta alá Németh Zsolt.








EZT OLVASTA MÁR?

X