Johannis: a román állampolgárok korlátozások nélkül élhetnek elnyert jogaikkal a Brexit után


-A A+

Románia reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbízható szövetséges marad az Európai Unióból való távozása után, jelentette ki Klaus Johannis államelnök pénteki sajtónyilatkozatában, nyomatékosítva, hogy a román állampolgároknak megmaradnak a jogaik a Brexitet követően is.

„Először történik meg, hogy egy tagállam kilép az Európai Unióból, ez pedig ki fog hatni az európai projekt további útjára. Sajnáljuk Nagy-Britannia döntését, hogy 47 év után véget vet uniós tagságának, azonban tiszteletben kell tartani a brit nemzet akaratát. Románia reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbízható szövetséges marad” – áll az államelnök sajtónyilatkozatában.

A román államfő rámutatott, a Brexit-tárgyalások folyamán Románia legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó román állampolgárok jogai és érdekei védve legyenek.

„Ez a célkitűzés szerepel a kilépési megállapodásban, amely garantálja a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok jogait, biztosítja a kiszámíthatóságot és jogbiztonságot. A román állampolgárok korlátozások nélkül élhetnek elnyert jogaikkal a Brexitet követően is” – mondta Johannis.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Románia el akarja mélyíteni a Nagy-Britanniával való stratégiai partnerséget, hogy a Brexitet követően a kétoldalú kapcsolat a két állam közös érdekei mentén körvonalazódjon. Ami pedig az Egyesült Királyság és az Európai Unió további kapcsolatát illeti, Románia egy minél több területet lefedő partnerség kialakítását támogatja, fűzte hozzá Johannis.

Telefonon beszélt a román külügyminiszter és a brit külügy képviselője

Christopher Pincherrel, a brit külügyminisztérium európai és amerikai ügyekkel megbízott államtitkárával folytatott telefonbeszélgetést pénteken Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A külügyminisztérium közleményben tájékoztatta erről az Agerpres hírügynökséget. A dokumentum szerint a román diplomácia vezetője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Királyság kivonul az Európai Unióból, mindazonáltal Románia tiszteletben tartja ezt a döntést. Aurescu kifejtette, bízik benne, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság a jövőben is közeli partneri viszonyt fog ápolni, és meggyőződésének adott hangot, hogy az EU és Nagy-Britannia közötti kilépési megállapodás a legjobb eszköze a kiszámíthatóságnak és jogi biztonságnak az EU, valamint az Egyesült Királyság állampolgárai számára.

A jövőre nézve a román fél hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a kilépési megállapodás részleteire kell összpontosítania, és tárgyalásba kell kezdeni az Uniós és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatairól. Románia az állampolgárok és az üzleti szféra érdekében széles ívű partneri kapcsolatot kíván kialakítani a brit féllel – szögezte le Aurescu.

Christopher Pincher biztosította beszélgetőpartnerét, hogy kész együttműködni az állampolgárok jogainak Brexit utáni biztosítása érdekében, és hogy az illetékes brit hatóságok nyitottak minden kérelem megválaszolására az előzetesen letelepedett („pre-settled”) és az új letelepedett („settled”) státus elnyerésének folyamatában.

Bogdan Aurescu kiemelte a stratégiai partnerség fontosságát is, amelyet a Brexit utáni valósághoz kell igazítani, és megemlítette az ezzel kapcsolatos közös nyilatkozat aláírásának előkészítését. Köszönetet mondott a NATO keretében történő együttműködésért, a brit erők jelenlétéért a keleti szárnyban és a Fekete-tenger térségében, és a felek egyetértettek abban, hogy az együttműködésnek ezen a téren folytatódnia kell.








EZT OLVASTA MÁR?

X