Csaknem félmillió román állampolgár maradna Nagy-Britanniában a Brexit után


-A A+

Csaknem 500 ezer román állampolgár kérelmezte január végéig, hogy a Brexitet követően is az Egyesült Királyság területén élhessen és dolgozhasson.

Románia londoni nagykövetsége Facebook-oldalán közölte csütörtökön, hogy január 31-éig 498 700 román állampolgár folyamodott letelepedett státuszért a brit hatóságokhoz. A tavaly év végi adatokhoz képest januárban 63 ezerrel nőtt a kérelmezők száma - jegyzi meg a nagykövetség.

 

Eddig összesen 3 107 900 kérelmet nyújtottak be az európai állampolgárok a brit hatóságok által rendelkezésükre bocsátott EU Settlement Scheme (EUSS) nevű online regisztrációs eljárással, és ezek közül 2 730 200-at érvényesítettek. A kérelmek 58 százaléka letelepedett státuszra, 42 százaléka előzetes letelepedett státuszra vonatkozik.

A letelepedett státuszt azok az uniós állampolgárok igényelhetik, akik az elmúlt öt évben az Egyesült Királyság területén éltek. Ennek birtokában ugyanazokat a jogokat és előnyöket élvezhetik, mint az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése előtt.

A kérelmeket 2021 júniusáig lehet benyújtani.

A nagykövetség emlékezteti az érintetteket, hogy a regisztrációs eljárásról a Home Office weboldalán, a román külügyminisztérium honlapján, valamint Románia nagy-britanniai nagykövetségének weboldalán tájékozódhatnak. Emellett a nagykövetség a 07503882992-es telefonszámon, valamint a londra.brexit@mae.ro e-mail címen is információkkal szolgál a regisztráció menetéről. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X