Hivatalos: egy romániai fiatalt is megölt a rasszista német ámokfutó


-A A+

Egy román állampolgár is áldozata volt annak a német ámokfutónak, aki lelőtt kilenc migrációs hátterű - bevándorló vagy bevándorló családban született - embert, további hat személyt pedig megsebesített, végül meggyilkolta édesanyját és magával is végzett Hanauban – erősítette meg a bukaresti külügyminisztérium.

A Giurgiu megyei Singureni községből származó, 23 éves fiatalember nyolc éve élt a szüleivel együtt Németországban, és egy futárszolgálatnál dolgozott. A munkahelyéről hazafelé autózott, amikor a halálos találat érte. A német ámokfutó akkor lőtt rá, amikor megállt egy vegyesboltnál, ahol vásárolni akart. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg a támadó.

A német szövetségi legfőbb ügyész, Peter Frank csütörtök este elmondta: az elkövető Tobias R., egy 43 éves hanaui férfi, aki szerda este a Hessen tartományi város két pontján lövöldözött. A helyszínek között az autójával közlekedett. Annak révén jutottak a nyomára, hogy szemtanúk le tudták olvasni az autó rendszámát. A lakását ellenőrző rendőrök holtan találták, és holtan találták 72 éves édesanyját is. Édesapja sértetlenül túlélte a történteket.

A férfi a honlapján közzétett egy "kiáltványféleséget" és videófelvételeket, amelyekben "zavaros gondolatokat" és "kusza összeesküvés-elméleteket" fejtett ki. Az anyagok arra utalnak, hogy "mélységesen rasszista" beállítottságú volt, és ez motiválta bűncselekményeit - mondta a szövetségi legfőbb ügyész. A nyomozás következő lépéseiben feltárják az elkövető kapcsolatrendszerét, igyekeznek megállapítani, hogy voltak-e Németországban vagy külföldön támogatói, és tudott-e bárki gyilkos szándékáról.

Ez történt szerda este

Tobias R. szerdán 22 órakor Hanau belvárosában belépett egy vizipipabárba és tüzet nyitott, megölt négy embert, majd távozott. Autójával a Kesselstadt nevű városrészbe hajtott, megtámadt egy vegyesboltot és tüzet nyitott egy autóra is. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg.

A szövetségi főügyész közlése szerint a halálos áldozatok kivétel nélkül migrációs hátterűek, 21 és 44 év közöttiek, német és külföldi állampolgárok is vannak közöttük. A sebesültek állampolgárságáról és származásáról nincsenek hivatalos adatok. Peter Frank csak annyit mondott, hogy egyikük súlyos állapotban van. Sajtóértesülések szerint a sebesültek egy kivételével migrációs hátterűek.

A férfi elkövető a vérengzés után hazatért, megölte édesanyját, majd magával is végzett. Holtteste mellett egy lőfegyvert találtak, amelyet amatőr sportlövőként legálisan tartott. A szövetségi főügyészség még éjjel magához vonta a nyomozás irányítását, idegenellenes, szélsőjobboldali terrorcselekmény gyanúja miatt.








EZT OLVASTA MÁR?

X