Amerikai előválasztás: megvannak az első részeredmények


-A A+

Az első részeredmények szerint Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg az amerikai demokraták előválasztását Kaliforniában.

Az úgynevezett szuperkedden 14 amerikai tagállamban és egy tengerentúli területen voksoltak előválasztáson az amerikaiak, és a demokraták számára legfontosabb - mert az elnökválasztáshoz a legtöbb delegátust adó - államban, Kaliforniában, az első eredmények szerint Bernie Sanders győzött.

Az eredményt azért ítélik meg nagyon jelentősként az elemzők, mert a szintén most szavazó déli államokban ugyan Joe Biden volt alelnök tarolt, hét tagállamban is győzött, de a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb delegátust küldő két államban - Texasban és Kaliforniában - a jelek szerint a magát demokratikus szocialistának valló Sanders hódította meg a szavazókat.

A kevesebb izgalmat ígérő republikánus előválasztást Kaliforniában is Donald Trump elnök nyerte meg, neki azonban már nincs komoly riválisa pártján belül. A végleges eredmények később várhatók. A tavaszi előválasztások nyomán a két nagy párt nyáron tartja meg azt a tanácskozását, amelyen megválasztja jelöltjét a novemberi amerikai elnökválasztásra.








EZT OLVASTA MÁR?

X