Visszavonulásra szólította fel Bident az őt szexuális zaklatással vádoló nő


-A A+

Visszavonulásra szólította fel Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét Tara Reade, az őt szexuális zaklatással vádoló nő egy csütörtök esti televíziós interjúban.

Az 56 éves nő Megyn Kelly újságírónőnek adott interjút. Kelly korábban az NBC tévécsatorna, azt megelőzően pedig a Fox televízió sztárja volt, nemrégiben azonban Daily TV címmel saját médiavállalkozást indított.

Reade eddig többször is nyilatkozott az amerikai sajtónak, televíziós interjút azonban még nem adott. "Kérem, lépjen hátra és vállalja a felelősséget" - üzent Joe Bidennek az interjúban, majd hozzátette, hogy "ilyen jellemmel nem szabad indulnia az Egyesült Államok elnökségéért".

Az interjúban részletezte azt is, hogy mi történt vele 1993-ban. Akkor már második éve dolgozott a szenátusban, Biden munkatársaként, aki Delaware állam szenátora volt a washingtoni kongresszusban. Elmondta: Biden a szenátus folyosóján a falhoz szorította őt, s az ujjaival belé hatolt, közben a nyakát csókolta és azt lihegte, hogy szexelni akar vele. A visszautasításra Biden döbbenten azt mondta neki: "mi az ördög, ember, azt hallottam, hogy tetszem magának!". Majd - Reade elmondása szerint - dühös lett és azt kiáltotta: "maga semmit nem jelent nekem, maga egy semmi!". Tara Reade-et az incidens után menesztették a munkahelyéről.

Az újságírónő kérdésére, hogy szeretné-e, ha Biden visszalépne az elnökjelöltségtől, Tara Reade igennel felelt, de úgy fogalmazott: "ez úgysem fog megtörténni". Reade, aki Kaliforniában él és jogászként különleges igényű gyermekekkel foglalkozik, kitért arra is, hogy amióta nyilatkozott az amerikai sajtóban, többször is megfenyegették, a közösségi médiában mindennek lehordták, halálos fenyegetéseket is kapott. Mint mondta, még azzal is megvádolták, hogy az oroszok ügynöke.

Biden tagadja a vádakat

Az interjú után Kate Bedingfield, a Biden-kampány szóvivője közleményt adott ki, és azt hangoztatta, hogy az interjúban "ellentmondások" voltak. Bedingfield szerint a nőknek, ha ilyesmi történik velük, elő kell állniuk és félelem nélkül el kell mondaniuk történetüket. "De soha nem áldozhatjuk fel az igazságot. Az igazság pedig az, hogy ezek a vádak hamisak" - állította Joe Biden kampányának szóvivője. Ezzel csaknem szó szerint megismételte azt, amit Biden a múlt héten az NBC televízió egyik reggeli műsorában nyilatkozott. Biden akkor tagadta a vádakat, és azt állította, hogy a szexuális zaklatás "soha nem történt meg".

Közben azonban előkerült egy korabeli videofelvétel a CNN akkori egyik sztárjának, Larry Kingnek a műsorából. A műsorba betelefonált Reade édesanyja, és elmesélte lánya történetét, igaz, nem nevezte néven Bident, csupán annyit mondott, hogy "egy ismert szenátorról" van szó.

A San Luis Obispo Tribune című kaliforniai helyi lap a napokban nyilvánosságra hozott Reade válására vonatkozó bírósági dokumentumokat, s ezekből kiderült, hogy a válás egyik oka a korábbi szexuális zaklatás traumája volt. Erről Tara Reade férje számolt be 1996-ban a válóperes tárgyaláson, konkrétan megnevezve, hogy ex-feleségét szexuálisan zaklatták, amikor Joe Biden irodájában dolgozott. A vádakat megerősítette a nő testvére, egyik szomszédja, és egyik volt kollégája is. Valamennyien tudtak a zaklatásról.

Biden a múlt héten felkérte a szenátus titkárát, hogy tegye hozzáférhetővé a reá vonatkozó bejelentések dokumentumait, a titkár azonban - a törvény előírta hivatali titokra hivatkozva - ezt elhárította. Amerikai újságírók oknyomozó riportjai szerint egyébként Biden az összes rá vonatkozó kongresszusi dokumentumot átadta a Delaware Egyetemnek, amely azonban nem hajlandó ezeket hozzáférhetővé tenni. Az egyetem felügyelő bizottságában - amely erről dönt - ott ül maga Biden is.

Douglas Wigdor, egy ismert manhattani ügyvéd csütörtökön közleményben tudatta, hogy ő képviseli Tara Reade-et. Wigdor képviselte az időközben börtönbüntetésre ítélt szexuális ragadozó Harvey Weinstein, egykori hollywoodi producer áldozatait is. Csütörtök esti híradásában az AP amerikai hírügynökség azt tartotta fontosnak elmondani az ügyvédről, hogy korábban anyagilag támogatta Donald Trump kampányát.
EZT OLVASTA MÁR?

X