Románia szerbiai nagykövete lett az EU montenegrói küldöttségvezetője


-A A+

Románia jelenlegi szerbiai nagykövetét, Oana Cristina Popát nevezte ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU montenegrói küldöttségének vezetőjévé – közölte a külügyminisztérium.

A külügyi tárca hangsúlyozza, hogy továbbra is támogatja a román diplomaták jelölését az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) keretében, hogy a román jelöltek hangsúlyos mértékben, a különböző területeken felhalmozott tapasztalatukkal arányosan legyenek jelen az európai diplomáciában.

Oana Popa Délkelet-Európa ügyeiben jártas karrierdiplomata, aki 2005–2009 között Horvátországban, 2016-tól pedig Szerdiában volt Románia nagykövete. 2011 és 2012 között a Román Akadémia posztdoktori ösztöndíjasa volt a társadalmi-humán tudományok európai programja keretében, az 1990 utáni balkáni béketárgyalások történetét tanulmányozta.

A külügyi tárca emlékeztet, hogy Oana Popán kívül még három román EU-küldöttségi vezető van: Denisa-Elena Ionete Nigériában, Traian Laurenţiu Hristea Mongóliában és Cristian Tudor Kuvaitban.

(Nyitókép: Oana Cristina Popa | Fotó: cordmagazine.com)








EZT OLVASTA MÁR?

X