Matovič: a cél az, hogy egyenjogúak legyenek a Szlovákiában élő magyarok


-A A+

A szlovákiai magyarok egyenjogúságát hangoztatta Igor Matovič szlovák kormányfő pénteken Budapesten, miután munkamegbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A cél az, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenjogú polgároknak érezzék magukat Szlovákiában – mondta a közös sajtótájékoztatón Igor Matovič. Kijelentette: Szlovákia régióit attól függetlenül fogják fejleszteni, hogy kik élnek ott.

Hozzátette: azt szeretné, hogy mindenki saját anyanyelvére taníthassa gyermekeit, és ne kelljen félnie attól, hogy emiatt később hátrányt szenvednek a fiatalok. Természetes, hogy Magyarországot érdekli, milyen a szlovákiai magyarok helyzete, miként élnek –  jegyezte meg.A szlovák kormányfő többször is kiemelte: Trianon után száz évvel az az álláspontja, hogy a múltat nem ők írták, de a jövő a kezükben van. A történelmet megváltoztatni nem lehet – mondta Igor Matovič, hozzátéve: azért tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy előre tekintsenek. Megjegyezte, hogy a szlovák politikusok jellemzően ignorálták a történelmet, Trianont, azonban ezt nem tartja megfelelő megoldásnak.

Azt hangoztatta, hogy örül a „jó vízióknak”. Fejleszteni akarják a gazdasági, kulturális, emberi kapcsolatokat a két ország között. Barátokként érkeztek, és úgy is távoznak – jelentette ki.

A szlovákiai magyarok gazdagítják az országot a kultúrájuk révén

A szlovákiai magyar közösség tagjai gazdagítják Szlovákiát a kultúrájuk révén – vélekedett. Ők ugyanis többletajándékot kaptak a sorstól: mindkét nyelvet tökéletesen beszélik, sőt mivel a cseh nyelv szoros rokonságban áll a szlovákkal, ezért Csehországban is érvényesíteni tudják a tehetségüket. Ők a gazdasági élet egyfajta nagykövetei lehetnek és a visegrádi együttműködést is erősíthetik – hangsúlyozta.

Igor Matovič megköszönte Magyarország segítségét a koronavírus-járvány idején: azt, hogy magyar különgépeken vittek haza szlovákokat. Köszönetet mondott Orbán Viktornak azokért a határozott lépésekért is, amelyeket a határok megnyitásáért tett.

A szlovák kormányfő közölte: biztosította partnerét arról, hogy Magyarország élvezi a támogatását a visegrádi együttműködésben. A két államot arra rendelte a sors, hogy összefogjon egymással, például az európai uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban – mondta.

Megjegyezte: tervezik a szlovák kultúra bemutatását, népszerűsítését Budapesten. Igor Matovič kijelentette, hogy nem csupán szomszédoknak tekinti a magyarokat, hanem közeli barátoknak is. Ezért vezetett egyik első külföldi munkaútja Magyarországra – tette hozzá. Kérdésre felelve Igor Matovič a világ összes magyarjának megígérte, hogy Szlovákiában olyan „hátországot” teremtenek, amelyben a magyar közösség félelem nélkül megőrizheti a kultúráját. Egy politikus akkor hazafi, ha az a célja, hogy minden állampolgárát védelmezze – fogalmazott a szlovák kormányfő.








EZT OLVASTA MÁR?

X