Torlódás alakult ki a Csanádpalota-Nagylak határátkelőnél


-A A+

A személyautóval és busszal Romániába tartóknak három, a teherautóknak két órát kell várakozniuk a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen – közölte kedd délelőtt a magyar rendőrség. FRISSÍTÉS: a román határrendészet szerint megkétszereződött a magyar-román határon belépésre jelentkezők száma.

A belépő oldalon a teherforgalomban szintén kétórás a várakozás. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán a csanádpalotai átkelő előtt három kilométeres a kamionsor, a személygépkocsik egy kilométer hosszan torlódtak föl.

A nagylaki közúti határátkelőhelyen a személygépkocsival utazóknak Románia felé egy, Magyarország irányába két órát kell várniuk.

FRISSÍTÉS: Megkétszereződött a magyar-román határátkelők forgalma

Mintegy 65 200 román és külföldi állampolgár, valamint 28 900 jármű (ezek közül 12 760 teherszállító) lépte át a román államhatárt a hétfői nap folyamán – írja az Agerpres a román határrendészet keddi tájékoztatása alapján.

A belépőoldalon 40 200 személy jelentkezett ellenőrzésre 15 900 járművel, a kilépőoldalon pedig 25 ezer személyt és 13 000 járművet regisztráltak. Összességében 60 százalékkal nőtt meg a forgalom ezekben a napokban a májusi átlaghoz viszonyítva. A jelzett időszakban a Magyarországgal közös határszakaszon levő 11 átkelőnél mintegy 43 800 személyt jegyeztek, közülük 30 300-at a belépési oldalon. A veszélyhelyzet idején jegyzett napi átlaghoz képest megkétszereződött az országba való belépésre jelentkezők száma.

A Nagylak 1-es, a Nagylak 2-es és a borsi határátkelő volt a legforgalmasabb ezúttal is, az elmúlt 24 órában mintegy 24 600 személy érkezett az országba ezeken keresztül és 10 300-an jelentkeztek kilépésre. Mindkét nagylaki határátkelő maximális kapacitással működik: az autópálya-átkelőnél tíz, az országúti átkelőnél hét sávon fogadják az országba érkezőket, és további húsz mobil ellenőrzőpontot is létrehoztak.

Továbbra is járványtani ellenőrzést végeznek

A határrendészet felhívja a figyelmet, lassítja a határon való átlépést, hogy a szokásos ellenőrzés mellett a közegészségügyi igazgatóság képviselői továbbra is járványtani ellenőrzést végeznek, ugyanakkor az országba belépőknek ki kell tölteniük egy felelősségvállalási nyilatkozatot is.

Az ellenőrzések nyomán 7849 személyt küldtek lakhelyi elkülönítésbe vagy karanténba a közegészségügyi igazgatóság szakemberei - jegyzi meg a közlemény.

Ebben arra is kitérnek, hogy az elmúlt 24 órában 26 illegális tettet (16 bűncselekményt és 10 kihágást) észleltek a határátkelőknél és a zöldhatáron, és 782 000 lej értékben foglaltak le olyan javakat, amelyeket illegálisan próbáltak behozni az országba. Az észlelt kihágásokért összesen 13 700 lejre róttak ki bírságot.








EZT OLVASTA MÁR?

X