Hazajönne Peruból kislányával a marosvásárhelyi nő – segítséget kér Szemes Katalin


-A A+

Rosszra fordult a helyzete a gyermekét Peruban egyedül nevelő marosvásárhelyi Szemes Katalinnak, ezért úgy döntött, hogy hazajönne a dél-amerikai országból. A repülőjegy beszerzéséhez azonban anyagi segítségre van szüksége.

Szemes Katalin az adománygyűjtő Facebook-oldalon arról számolt be, hogy Peru jelenleg a koronavírus-járvány által leginkább érintett tíz ország egyike. A lakosság 70 százaléka vesztette el állását, élelmiszer-és gyógyszerhiány van. Elvált nőként egyedül neveli 8 éves kislányát, Katinkát, és a pénzükből már élelemre sem telik.

Mivel krónikus szív- és pajzsmirigy-bántalmakban szenved, állást sem kaphat, mert a járványügyi intézkedések miatt egy sor krónikus betegségben szenvedő ember számára 2020-ra megtiltották a munkavállalást a dél-amerikai országban.

„A lányommal úgy döntöttünk, a legjobb lehetőségünk az, hogy hazamegyünk, ahol biztonságos helyünk lenne, ahol lakhatunk, főállás, és Katinka szeptemberben kezdheti a harmadik osztályt. Bár folyamatosan nagy erőfeszítéseket teszünk a helyzetünk megoldása érdekében, nem engedhetem meg magamnak, hogy hazarepüljünk, és a segítségetekre van szükségünk. A támogatásod elengedhetetlen ahhoz, hogy ki tudjunk törni ebből a nehéz helyzetből” – írja Szemes Katalin.

A nő az Indexnek elmondta, Peruban a vírus megjelenése előtt egy táncakadémiát vezetett. Ekkoriban még egy kétszobás lakásban laktak a lányával. Ma azonban már csak egy szobát bérelnek, és mindent, amit pénzé lehetett tenni (például háztartási gépeket), azt már el is adták, de így is egyre kilátástalanabb számukra az élet.

Hozzátette, amíg Katinka apjának volt munkája, ő segített lakbért fizetni, de mára már a férfi is munkanélkülivé vált. Két hete döntött úgy, hogy hazautazik Marosvásárhelyre, amikor már semmilyen bevétele nem volt, és nem tudott vacsorát adni a lányának.

Peru légiközlekedése is leállt a határzárak miatt, az országból most nagyjából két hetente indulnak különböző európai országba soron kívüli repülőjáratok, amelyek európai állampolgárokat visznek haza. Ezekre a jegy legalább a normál ár duplája. Ezért Szemes Katalin online gyűjtésbe kezdett. Aki segíteni szeretne rajta, ezen az oldalon adakozhat.








EZT OLVASTA MÁR?

X