A német hatóságok a bonni román főkonzulátus segítségét kérték a karantén betartatásához


-A A+

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány hatóságai Románia bonni főkonzulátusának támogatását kérték a Rheda-Wiedenbruck település vágóhídjának alkalmazottai körében fellépő tömeges koronavírus-fertőzés ügyében, tekintve, hogy a fertőzött munkások mintegy fele román állampolgár, tájékoztatott vasárnap este a román külügyminisztérium.

A tárca közleménye értelmében a tartomány vezetősége és az illetékes hatóságok üléseztek az ügyben és a megbeszélésre meghívták Románia bonni főkonzulját is. A helyi német hatóságok rámutattak, hogy minden karanténba helyezett személynek biztosítják az élelmiszert és a higiéniai termékeket, ugyanakkor a hatóságok ellenőrzéseket végeznek a vállalatnál, hogy kiderítsék, betartották-e a higiéniai előírásokat, és ha szükséges, szankciókat rónak ki.

A német hatóságok által közölt adatok szerint eddig 5899 személyt teszteltek, 1331-nél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A német hatóságok folytatják a vállalat alkalmazottainak tesztelését, közölni fogják a végleges adatokat is. A bonni főkonzulátus ugyanakkor kérte, hogy közöljék vele a szombaton a karanténból megszökött 17 román állampolgárok adatait is, mihelyt azonosították őket, mutat még rá a tárca.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a várost részlegesen karantén alá helyezték, a rendfenntartó erők felügyelik, hogy a fertőzött, vagy a teszteredményre váró személyek ne hagyják el lakásukat, vagy a karantént. A német hatóságok felkérték a főkonzulátust, hogy jelöljön ki egy képviselőt, aki részt vesz a helyi hatóságok által szervezett megbeszéléseken, ugyanakkor kérjen segítséget a környéken dolgozó román egészségügyi dolgozóktól, akik együtt tudnának működni a helyi hatóságokkal.

Az ülés után a román főkonzul találkozott a vágóhídon, illetve más vállalatoknál dolgozó román állampolgárokkal, és felkérte őket, hogy tartsák be a német hatóságok által elrendelt intézkedéseket, szögezi le a külügyminisztérium. Ez idáig az érintett vállalatnál dolgozó egyetlen román állampolgár sem fordult konzuli segítségért Románia bonni főkonzulátusához. Az intézmény állandó kapcsolatban áll mind a vállalat, mind az ottani helyi hatóságok képviselőivel és készen áll konzuli segítséget nyújtani az érintetteknek - szögezi le még közleményében a minisztérium.

A tárca vasárnap délután kiadott közleménye értelmében koronavírussal fertőződött meg a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Rheda-Wiedenbruck település vágóhídjának 1300 alkalmazottja, a fertőzöttek mintegy fele román állampolgár. A Románia bonni főkonzulátusa által szerzett információk szerint a vállalat vezetősége a cég tevékenységének felfüggesztése mellett döntött, és 7000 személyt karanténba helyeztek. Szombaton arról tájékoztatták a konzuli hivatalt, hogy 17 román állampolgár megszökött a karanténból, azonosításuk folyamatban van. 








EZT OLVASTA MÁR?

X