Közel 1000 romániai vendégmunkás fertőződött meg a német húsüzemben


-A A+

A német hatóságok legfrissebb jelentése szerint a Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó romániai alkalmazottai közül 996-an fertőződtek meg a koronavírussal – közölte csütörtökön a bukaresti külügy.

A Tönnies csoporthoz tartozó húsüzemben összesen 3969 romániai vendégmunkás dolgozik. A fertőzöttek jelenleg karanténban vannak, az ellátásukról a vállalat gondoskodik. 

Eddig az érintett vállalatnál dolgozó román állampolgárok egyike sem fordult konzuli segítségért Románia bonni főkonzulátusához. Az intézmény állandó kapcsolatban áll mind a vállalat, mind az ottani helyi hatóságok képviselőivel, és készen áll konzuli segítséget nyújtani az érintetteknek - közölte a bukaresti külügy..

A németországi húsüzem jelenleg a járvány egyik legnagyobb európai gócpontja. Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke korábban közölte, visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Gütersloh járásban a vállalatnál történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt.

A 360 ezer lakosú járásban így legalább a hónap végéig zárva tart a legtöbb üzlet, és az edzőtermektől a vendéglátóhelyeken át a mozikig minden hely, ahol sokan gyűlhetnének össze. Az óvodákat és iskolákat már az előző héten bezárták.

Thomas Kamradt, a német immunológiai társaság elnöke szerint van valami közös a húsüzemek működésében, amely kedvez a vírus terjedésének. A legtöbb vállalatnál kelet-európaiak dolgoznak, Romániából, Bulgáriából érkező vendégmunkások, akiket a cégek közvetítőkön keresztül foglalkoztatnak, emiatt kevesebbet is keresnek. A dolgozók zsúfolt szállásokon élnek, ez kedvez a vírus terjedésének.







EZT OLVASTA MÁR?

X