A hétvégéket a börtönön kívül tölthetik az elítélt katalán függetlenségi vezetők


-A A+

A hétvégéket a börtönön kívül tölthetik az elítélt katalán függetlenségi vezetők, akik pénteken már el is hagyhatták a  fegyintézeteket.

A könnyítés annak köszönhető, hogy mind a kilencen a legenyhébb, úgynevezett hármas büntetési fokozatba kerültek, amely lehetővé teszi, hogy az elítéltek hétfőtől csütörtökig a börtönben töltsék az éjszakákat, ám napközben és a hétvégéken eltávozhatnak. A függetlenségi vezetők számára tavasszal engedélyezték a hét közbeni munkavégzést a börtönön kívül, amelynek a koronavírus-járvány miatti korlátozások vetettek véget.

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, és várhatóan kezdeményezi az újabb enyhítések érvénytelenítését is. Az ügyben az utolsó szót a legfelsőbb bíróság mondja majd ki.

A kilenc függetlenségi vezetőt a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítélték el. A nyilvánosság előtt zajló perben tavaly októberben 9 és 13 év közötti börtönbüntetés szabott ki a legfelsőbb bíróság zendülés miatt, négyüket pedig emellett közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találta.








EZT OLVASTA MÁR?

X