Krétán és Szantorinin is találtak koronavírusos romániai turistákat


-A A+

Újabb három, Görögországban tartózkodó romániai turistáról derült ki, hogy koronavírus-fertőzött – tájékoztatott szombaton a külügyminisztérium. Ketten közülük Kréta szigetén, egyikük pedig Szantorini szigetén üdült.

Aközleménye szerint a Krétán tartózkodó két románt családjaikkal együtt átvitték egy karanténhotelbe. Eddig már 15 romániai állampolgárról derült ki Görögországban, hogy az új típusú koronavírussal fertőzött, ők bizonyára az indulás előtt betegedtek meg, és a görög hatóságok által szúrópróbaszerűen elvégzett tesztek igazolták a diagnózist.

A külügyminisztérium emlékeztet, hogy július 15-étől kezdődően a román állampolgároknak az elektronikus formanyomtatvány, illetve a QR-kód mellett a görög határon be kell mutatniuk a negatív koronavírus-tesztet is, amelyet a belépés előtt legtöbb 72 órával adtak ki. A teszteket akkreditált laboratóriumokban kell elvégezni, a bizonyítványokat pedig angolul kell kiállítani, és tartalmazniuk kell az illető személy nevét, valamint személyi igazolványának vagy útlevélének számát.

A tárca figyelmeztet ugyanakkor, hogy a https://travel.gov.gr platform szerint a görög hatóságok módosították az elektronikus formanyomtatvány kitöltésének határidejét, így azt ki lehet tölteni az országba való belépést megelőző nap folyamán bármikor.

A külügy közleménye szerint a thesszaloniki román főkonzulátus, valamint a szófiai román nagykövetség képviselői továbbra is jelen vannak a Kulata–Promachonas határátkelőhelyen, tájékoztatásuk szerint szombaton a várakozó kocsisor 1,5 kilométer hosszú, a várakozási idő pedig körülbelül egy óra. A gépkocsikat két sávon engedik be Görögország területére.

A külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek az athéni román nagykövetség 00302106774035-ös, és a thesszaloniki román főkonzulátus 0030/231/034–0088-as telefonszámán. Ezenkívül sürgősségi esetben segítséget kérhetnek a román diplomáciai képviselet 0030/697/899–6222-es és a thesszaloniki román főkonzulátus 0030/694/604–9076-os telefonszámán.

A tárca javasolja a következő honlapok tanulmányozását: www.mae.ro/node/51914, atena.mae.ro, salonic.mae.ro, és ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro.








EZT OLVASTA MÁR?

X