Fél nap alatt tizennégy hajó kötött ki Lampedusán


-A A+

Tizennégy hajó kötött ki Lampedusa szigetén kevesebb mint tizenkét óra leforgása alatt, a dél-olaszországi sziget kedden ismét teljesen megtelt illegális bevándorlókkal, egy nappal azt követően, hogy a belügyminiszter megoldást ígért az érkezések miatti egészségügyi helyzetre.

Kedd reggeltől estig 243 ember érkezett a szigetre. Több hajónak a parti őrség nyújtott segítséget. Utolsóként négy kisebb hajót kísértek a nyílt tengerről a parthoz, amelyeken több mint hetven tunéziai utazott. Lampedusa kevesebb mint százfős regisztrációs központjában a korábban érkezettekkel együtt 280-an vannak.

Luciana Lamorgese belügyminiszter hétfőn látogatott a szigetre, amelyre július elsejétől több mint ezernégyszáz ember érkezett. A belügyi tárca vezetője minél gyorsabb megoldást ígért Salvatore Martello polgármesternek, aki vészhelyzet kinyilvánítását sürgette a szünet nélküli migráció és az abból következő egészségügyi helyzet miatt. Hétfőn kevesebb mint százan voltak a szigeten, mivel a korábban érkezettek többségét már Szicíliába és Olaszország más térségeibe vitték.

A dél-olaszországi Basilicata tartományba áthelyezett mintegy ötven emberből harminchatan koronavírus-pozitívnak bizonyultak kedden. Bangladesi férfiakról van szó, akik Líbiából indulva július 11-én érkeztek meg Lampedusára, majd onnan a szicíliai Agrigentóba, négy nappal később pedig autóbusszal Basilicatába szállították és ott tesztelték őket. Korábban a fertőzöttnek bizonyult embereket a szicíliai partoknál felállított karanténhajón helyezték el, valamint egy római katonai kórház területén.

Karantén alá helyezték az észak-olaszországi Udine városában található Cavarzerani-kaszárnyát, ahol mintegy ötszáz menedékkérőt szállásoltak el. Közülük három fertőzöttet szűrtek ki, ezt követően a város polgármestere, Pietro Fontanini tizennégy napra elrendelte a katonai létesítmény teljes lezárását. A kedd reggel életbe lépett vesztegzár miatt a kaszárnyát napi huszonnégy órában katonák őrzik. A laktanyában elszállásolt bevándorlók a balkáni útvonalon érkeztek Olaszországba.

A határ menti Friuli-Venezia Giulia tartomány hatóságai az utóbbi két hónap alatt több mint ezer embert tartóztattak fel, akik az olasz-szlovén határövezeten keresztül érkeztek. Az egész 2018-as évben ezerötszázan érkeztek, tavaly valamivel több mint háromezren.








EZT OLVASTA MÁR?

X