Kezdődik az Európai Unió Bírósága új román tagjának kiválasztása


-A A+

Megkezdődik az Európai Unió Bírósága román tagjának kiválasztását célzó verseny - közölte pénteken a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM). 

Az Európai Unió Bírósága tagjai közül tizennégy bírónak és hat tanácsnoknak 2021. október 6-án jár le a mandátuma, többek közt a román bírának is. Az érintett országoknak 2020. november 30-ig kell jelöltet javasolniuk a jövő évben megüresedő bírói és tanácsnoki helyekre. 

Az Európai Bíróság tagjait az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 253. és 255. cikkelye, valamint az EUB alapokmányának megfelelő rendelkezései alapján választják ki.

A kormány július 9-én fogadta el az EUB romániai tagja jelölésének menetrendjét. Az érdeklődők 2020. szeptember 25-ig nyújthatják be pályázatukat papír- vagy elektronikus formában, az igazságügyi minisztérium székhelyén vagy a selectie.cjue@just.ro emailcímen. 

A jelentkezési dossziékat egy bizottság bírálja el, majd meghallgatásra kerül sor. A dossziék kiértékelésének eredményeit és a meghallgatások időpontját az Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság honlapján is nyilvánosságra hozzák majd. 

A kiválasztott szakembereket külön-külön értesítik, hogy jelenlenek meg interjúra. Az interjú 2020. október 20 és 22 között, egy bizottság előtt zajlik, amelyet az igazságügyi minisztérium elnököl.

(Címlapfotó forrása: eca.europa.eu)








EZT OLVASTA MÁR?

X