Szomszédi felhívás Minszknek: szünjön meg a hatósági erőszak


-A A+

Lengyelország és a három balti ország (Észtország, Lettország, Litvánia) államfői csütörtöki közösen szólították fel Minszket az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetésére, a politikai foglyok szabadon bocsátására és a belpolitikai párbeszéd elindítására Fehéroroszországban.

A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett dokumentumban a négy állam nevében nyilatkozó elnök hangsúlyozza: „közeli szomszédokként”, a NATO és az Európai Unió (EU) tagállamaiként azt szeretnék, hogy Fehéroroszország „stabil, demokratikus, független és jólétben élő” ország legyen.

A hárompontos felhívás egyebek között a belpolitikai feszültségek csökkentését és az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetését, a politikai foglyok haladéktalan szabadon bocsátását, valamint az állampolgárokkal folytatott párbeszéd elindítását szorgalmazza.

A balti országok és Lengyelország társadalmainak történelmi tapasztalatára hivatkozva a négy elnök egy kerekasztal-megbeszélés megrendezését javasolja a fehérorosz kormány és a civil társadalom képviselőinek részvételével. Egyben felajánlják közvetítő szerepüket „a békés megoldás elérésének, Fehéroroszország függetlensége és szuverenitása megerősítésének” érdekében.

A három pontban összefoglalt követelmények teljesítése esetén a nemzetközi társadalomnak nyitva kell állnia a Minszkkel folytatandó együttműködésre - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint „az elszigeteltség egyetlen nemzet jólétét és fejlődését sem szolgálja”.

Varsóban az Európai Parlament kapcsolattartó irodája előtt csütörtökön éhségsztrájkba kezdett Makszim Csernyavszki, a Lengyelországban 2011 óta politikai menekültként élő, sclerosis multiplexben szenvedő fehérorosz férfi. Azt követeli, hogy az EU tegyen konkrét lépéseket a fehéroroszországi konfliktus megoldására. Csernyavszki ez ügyben aláírásgyűjtést is kezdeményezett, amelyet az EP-iroda előtt felállított sátrakban fehérorosz aktivisták végeznek.

David Sassoli, az EP elnöke csütörtökön az elnyomás és az erőszak beszüntetésére és az őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátására szólította fel Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz államfőt. Az erőszaknak nemzetközi jog szerinti következményekkel kell járnia, ideértve célzott szankciók bevezetését is - jelentette ki.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt az EU rendkívüli csúcstalálkozójának sürgős összehívását javasolta. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte Morawieckivel, hogy a témát a szeptemberi brüsszeli csúcson napirendre tűzik.

A minszki központi választási bizottság előzetes eredményei szerint a vasárnapi elnökválasztáson Lukasenka győzött a szavazatok 80,08 százalékával, a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 10,09 százalékot szerzett.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Fehéroroszországban csütörtökön már az ötödik egymást követő napon vonultak utcára a tüntetők a választás óta, a hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.
EZT OLVASTA MÁR?

X