Ennyit tart a koronavírus-járvány a WHO reményei szerint


-A A+

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) abban reménykedik, hogy a koronavírus-járvány rövidebb lesz, mint az 1918-as spanyolnátha, nem tart két évig, ha a világ összefog és sikerült kifejleszteni a védőoltást – közölte pénteken Genfben a szervezet főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz „emberölésnek” minősítette a védőeszközökkel kapcsolatos korrupciót, mivel azok hiányában az egészségügyi dolgozók és az általuk ápolt betegek élete kerül veszélybe. A SARS-CoV-2 nevű vírus péntek estig világszerte legalább 22 millió 754 ezer 63 embert fertőzött meg, az általa okozott Covid-19-be eddig 794 ezer 814-en haltak bele és 14 millió 580 ezer 774-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Globális szinten a világjárvány kissé lassult az elmúlt héten. A legtöbb új fertőzést Indiában (62 900), az Egyesült Államokban (46 700) és Brazíliában jelentették (39 600) az AFP francia hírügynökség számításai szerint. A fertőzések száma Etiópiában nő a leggyorsabban (napi 1400 új fertőzött). Európában 15 százalékkal több új fertőzöttet jelentettek, mint az előző héten.

Olaszországban 947-tel nőtt a fertőzöttek száma, május közepe óta ez a legrosszabb adat. A fertőzöttek átlagéletkora 34 évre csökkent. Franciaországban az elmúlt napban 4586 fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 23-mal 30 503-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 234 400. Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár utazási korlátozásokról fog egyeztetni a járvány fékezése céljából.

Pénteken 1033 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Nagy-Britanniából az előző napi 1182 után. További két olyan ember halt meg, akinek 28 napon belül pozitív volt a koronavírus-tesztje, így a halálos áldozatok száma 41 405-re nőtt a nemrégiben bevezetett új számítási módszer szerint.

Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt – mondta Vili Beros egészségügyi miniszter. Az elmúlt 24 órában 265-tel nőtt és elérte a 7594-et a fertőzöttek száma. Egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt.

Szlovéniában csütörtökön 38-cal 2574-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy új halálesetet történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 130-ra emelkedett. A szlovén kormány csütörtökön tíz újabb országot helyezett „vörös listára”, köztük három uniós tagállamot: Horvátországot, Máltát és Hollandiát. Magyarország továbbra is zöld jelzésű ország, azaz az onnan érkezők korlátozások nélkül utazhatnak Szlovéniába.








EZT OLVASTA MÁR?

X