Nem tesz eleget az EB elnöke Orbán Viktor kérésének


-A A+

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének „teljes a bizalma” Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kedden.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette, hogy az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés, amelynek egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz, valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése. A bizottság kapui minden tagország előtt nyitva állnak, minden szinten, mivel fontos, hogy a problémás kérdésekkel együtt nézzünk szembe, és együtt találjunk megoldást – hangsúlyozta.

Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni. Az illiberális demokrácia kifejezéssel kapcsolatos újságírói kérdésre Spinant megjegyezte: ez a szóösszetétel nem tartozik a bizottság “jogállamisági szótárába.”

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát. Egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.








EZT OLVASTA MÁR?

X