Az amerikai külügyminiszter óvatosságra intette az olasz kormányt Kínával kapcsolatban


-A A+

A Kína által kínált partnerségi kapcsolat nem őszinte, az ázsiai ország saját stratégiai céljait akarja megvalósítani Európában – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter szerdán Rómában, európai útja második állomásán.

Mike Pompeo Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel és Luigi Di Maio külügyminiszterrel találkozott. A római kormány tájékoztatása szerint a több mint egyórás megbeszélésen téma volt a koronavírus-járvány, a földközi-tengeri térség biztonsága és a Kínával való kapcsolat is.

Sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője elmondta, figyelmeztette Giuseppe Contét, hogy az 5G-s technológia és mobilhálózat terén figyeljen a nemzeti biztonságra és az olaszok adatainak védelmére. „A Kínai Kommunista Párt saját gazdasági jelenlétét igyekszik megerősíteni, stratégiai célokat követ, partnerségi kezdeményezései nem őszinték" – mondta. Pompeo a koronavírus elterjedésében is Kína felelősségét hangsúlyozta, kiemelve, az információk elhallgatásával Peking több mint egymillió ember halálát és több milliárd dolláros gazdasági kárt okozott.

Az amerikai külügyminiszter derűlátóan nyilatkozott a líbiai helyzetet illetően, hangoztatva, hogy az utóbbi héten előrehaladás történt a felek közötti párbeszédben. Hozzátette, hogy Washington támogatja az Angela Merkel német kancellár kezdeményezte, úgynevezett 5+5 katonai bizottság munkáját, amely feladatának a tűzszünet életbe léptetése és a felek ellenőrizte térségek kijelölése számít. Emellett „destabilizálónak" nevezte Moszkva magatartását, valamint az ellenzéki Alekszij Navalnij megmérgezésének tisztázását sürgette.

 

Mike Pompeo felszólalt egy vallásszabadságról rendezett konferencián is, amelyen részt vett Pietro Parolin szentszéki államtitkár és a vatikáni külügyminiszter, Paul Richard Gallagher. Beszédében kifejtette, hogy Donald Trump elnöksége alatt a kínai nép életének jobbá tételén dolgoztak. „Nem akarjuk, hogy Kínában megsértsék az emberi jogokat, és mindazoknak, akik tehetnek a Kínai Kommunista Párt elnyomása ellen, cselekedniük kell" – húzta alá a Vatikán és Kína között két éve aláírt, megújítás előtt álló megállapodásra utalva. Mike Pompeo korábban a megújítás ellen emelte fel a szavát, úgy ítélve, hogy az „megkérdőjelezné a Szentszék erkölcsi tekintélyét".

Paul Richard Gallagher érsek újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az amerikai politika eszközként akarja felhasználni a Vatikán egyházpolitikai döntéseit, Pietro Parolin bíboros pedig kijelentette, a „pápát ki kell hagyni az amerikai elnökválasztási kampányból".

A szentszéki államtitkárságon csütörtökön fogadják Mike Pompeót. Az amerikai külügyminiszter Görögországból érkezett Rómába, ahonnan Horvátországba utazik tovább.








EZT OLVASTA MÁR?

X