Beutazás Magyarországról: a határon át ingázók nem karanténkötelesek


-A A+

A román-magyar határon át ingázókat nem érinti, hogy Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról érkezők számára. Legalábbis így értelmezi a rendelkezést a határrendészet.

Mint korábban írtuk, szerdától 14 napos karantén vár Romániában a Magyarországról beutazó személyekre. Azokkal a tünetmentesekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget. Ugyanakkor nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországról érkezőknek akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss - legfeljebb 48 órája végzett - negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

A Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség – hozzájuk tartoznak a Szatmár megyei határátkelők is – értelmezése szerint a kedd este bejelentett korlátozások nem érintik a határon át ingázó munkavállalókat, a tanulni átjáró diákokat vagy azokat, akiknek ingatlanjuk, kertjük, gyümölcsösük van a határ egyik vagy másik oldalán.

Iulia Stan szóvivő a Maszolnak elmondta: az ingázók ugyanúgy mehetnek reggel magyarországi munkahelyükre és térhetnek délután vissza Romániába, ahogyan eddig, az egyetlen feltétel a munkáltatói igazolás felmutatása. A tanulni átjáró diákoknak diák- vagy egyetemi igazolványt, az ingatlantulajdonosoknak a határ túloldalán lévő ingatlanuk tulajdonjogát igazoló iratot kell felmutatniuk.

A határrendészet szóvivője arra a kérdésünkre már nem tudott válaszolni, mi lesz a sorsa azoknak a határ menti 30 kilométeres sávban élőknek, akik eddig mindenfajta kötelezettség nélkül járhattak át Magyarországra. „Rájuk vonatkozóan egyelőre semmilyen pontosítást nem kaptunk” – mondta kedd este Iulia Stan.








EZT OLVASTA MÁR?

X