Névtelenséghez ragaszkodó licitálók vásárolták meg több tízezer euróért Hitler jegyzeteit


-A A+

Az Európai Zsidó Szövetség tiltakozása ellenére elárverezték pénteken Németországban Adolf Hitler néhány kézzel írt beszédjegyzetét. 

A történelmi dokumentumokat névtelenséghez ragaszkodó licitálók vásárolták meg, mindet jóval a 2500 és 7500 euró között mozgó kikiáltási ár fölött.

A legmagasabb összeget, 34 ezer eurót, egy kilencoldalas jegyzetért fizették, amelyben Hitler Berlinben, frissen avatott katonatisztekhez intézett beszédéhez vázolta fel mondandóját 1939-ben, nyolc hónappal a második világháború kirobbantása előtt.

Az európai zsidó közösséget képviselő brüsszeli központú szervezet, az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi szerint a kéziratok elárverezése különösen aggasztó annak fényében, hogy a közelmúltbeli adatok erősödő antiszemitizmusról árulkodnak Németországban, és a licit bátorítóan hathat a neonácikra.

Az aukciósház védekezik

Az árverést meghirdető Hermann Historica aukciósház ügyvezető igazgatója, Bernhard Pacher szerint Hitler a Nemzetiszocialista Német Munkáspárthoz kötődő szervezetekhez intézett beszédeinél használta a szóban forgó jegyzeteket még a második világháború előtt. A kéziratokban utalások vannak Németország háborúra való felkészülésére és a „zsidó problémára”.

A licit védelmében Pacher elmondta, hogy a dokumentumoknak múzeumokban vagy kutatók kezében a helyük. „Ha elpusztítjuk ezeket a dolgokat és nem kerülnek múzeumokba, hogy szakértők elemezzék őket, akkor a jobboldali náci apologétákra bízzuk az események értelmezését, akik azt fogják állítani, hogy Hitler soha nem mondott ilyen dolgokat” – tette hozzá Pacher.

A Hermann Historicát korábban is érte már kritika a náci korszakhoz kötődő tárgyak elárverezéséért, ám a müncheni aukciósház állítja, jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a tételeket ne neonácik vásárolják meg, és a tárgyak általában múzeumokhoz, valamint kutatási intézményekhez kerülnek.

(Címlapifotó forrása: wikimedia.org)








EZT OLVASTA MÁR?

X