Egyre több országban áll le fokozatosan az élet a járvány miatt – európai körkép


-A A+

Sorra dőlnek meg a negatív fertőzési rekordok az európai országokban, és egyre több kormány vezet be újabb korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt. Több államban ismét szükségállapotot hirdettek, máshol egyelőre csak éjszakai kijárási tilalom lépett életbe. Európai körkép.

Spanyolország

Spanyolországban ismét szükségállapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kormány, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését. Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ott a jobb járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás. A most országossá váló szabályt több tartomány már korábban bevezette.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök közölte: "Minél többet maradunk otthon, és minél kevesebbet érintkezünk, annál jobban védve leszünk, és annál jobban védjük a szeretteinket és mások egészségét is. Nem kell intézkedéseket hoznunk, hogy kötelezzük magunkat arra, amit meg kell tennünk. Tudjuk, mit kell tennünk. Kevesebb mozgással, kevesebb találkozással a vírusnak kevesebb lehetősége lesz arra, hogy megfertőzzön bennünket. Tehát maradjunk otthon, amennyire lehetséges."

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg, és fenntartotta egészen június 21-ig. Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig. A korlátozás kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Franciaország

Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében. A párizsi kormány azonban nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután vasárnap több mint 52 ezer napi új fertőzéses esetet regisztráltak, ami rekordnak számít.

"Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül" – mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban. Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma.

Az egészségügyi tárca vasárnap közzétett adatai szerint szombat óta 52 010 új esetet regisztráltak a hatóságok az előző napi több mint 45 ezer után, a pozitív tesztek aránya pedig 17 százalékra emelkedett a szombati 16 százalékról. Az elhunytak száma 116-tal 34 761-re emelkedett.

"Az első hullám hatalmas volt sok halottal, és exponenciálisan emelkedett (a fertőzöttek száma) napról napra. Ez most más. Olyan, mintha egy kádban ülnénk, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik és nem tudni, mikor áll meg" – mondta a BFM hírtelevízióban Mehdi Mejdoubi, az észak-franciaországi Valenciennes kórházának főorvosa.

Olaszország

A vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításként vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, arra kérve a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyja el otthonát. Az újabb intézkedések országosan vasárnap éjféltől léptek életbe, és november 24-ig érvényesek.

A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik. Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel házhozszállítás éjfélig engedélyezett.

Ismét bezárják a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. A múzeumok nyitva maradnak. Szüneteltetik az amatőr csapatsportokat. Tilos lesz mostantól a hivatalos és magánjellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a jelenléttel tartott konferenciák is.

Az óvodák, általános iskolák 14 éves korig továbbra is tantermi oktatásban működnek, ha ennek biztonságos feltételeit az oktatási intézmény biztosítani tudja. A gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. A távmunka fenntartását szorgalmazzák a közigazgatásban és minden más munkahelyen.

Csehország

Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki vasárnap Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban. „Hozzá kell szoknunk, hogy ez a vírus itt marad velünk. A szükségállapotot meg kell hosszabbítani, a járvány még nem szűnt meg” – mondta a kormányfő.

Babis szerint hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni és nem kellene bejárniuk a munkahelyükre. A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben.

Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Világszerte már 42 990 032 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 153 625, a gyógyultaké pedig 28 960 204 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 42 613 522 fertőzöttet tartottak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 volt.

Szlovákia

Szombattól kijárási tilalom lépett életbe Szlovákiában. A november 1-jéig elrendelt korlátozások ideje alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést - közölte Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter felhívással fordult a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez, hogy a tesztelés idejére térjenek haza és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában. A prágai sajtó szerint Csehországban mintegy 2-3 ezer szlovák orvos dolgozik, a nővérek száma pedig ennek a duplája.

Bulgária

Szófiában két hétre bezártak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt. Jordanka Fandakova főpolgármester a BTV televíziónak nyilatkozva a hét végén azt szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak.

A főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét. Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. Szófiában a szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak.

Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött - így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben - ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek. Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma.

Szlovénia

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.

Egy hétre zártak be a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

Magyarország

Magyarországon a hétfőn ismertetett adatok szerint 2316 újabb személynál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 61 563 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett.

Eddig 3149 új fertőzés volt a legtöbb, amelyet 24 óra alatt azonosítottak Magyarországon. Ez október vasárnap történt.  Az Operatív Törzs jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.








EZT OLVASTA MÁR?

X