FRISSÍTVE - Hetes erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger térségét


-A A+

FRISSÍTVE - Hetes erősségű földrengés rázta meg pénteken az Égei-tenger medencéjét, kisebb szökőárat váltva ki.

A földrengés következtében a törökországi Izmirben négy ember meghalt, 152-en pedig megsérültek – közölte a török katasztrófaelhárítás (AFAD). Az ERT görög közszolgálati televízió jelentése szerint a görögországi Számosz szigetén több ház fala leomlott. A földmozgást Athéntól Isztambulig lehetett érezni.

 

Izmir tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek – közölték szemtanúk. A városban a földrengés következtében négyen meghaltak és százötvenketten megsérültek. A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól. A mentési munkálatok folytatódnak. Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban.

Az AFAD szerint a földmozgás 6,6-os erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot. A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati márvány-tengeri régióban is lehetett érezni.

 

Az AFAD szerint a földrengés epincentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen. Az USGS szerint pedig az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen. Isztambulban szintén érezni lehetett a földmozgást, károkról nem érkeztek jelentések.

A mintegy 45 ezer lakosú Számos lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket – közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés.

Az ERT televízió felvételei szerint Számos kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár. Számosz repülőtere kora estigzárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat. Görögország, de mindenekelőtt Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok.

 

A legutóbbi halált okozó – 6,7-es erősségű – földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg.  Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban.

Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.
EZT OLVASTA MÁR?

X