Koronavírus Magyarországon: közelít a négyezerhez a napi új fertőzöttek száma


-A A+

Meghalt 69 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3878 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A kormányzati portálon azt írták: 79 199-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1819-re emelkedett, 20 078-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 57 302. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 33 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 29 635-en vannak, a mintavételek száma 1 083 743.

Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában.

Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. Hétfőtől pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.

Közölték azt is, hogy az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. A háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással folyamatos.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (20 735) és Pest megyében (9567) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (6459), Győr-Moson-Sopron (4738), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4055) és Hajdú-Bihar megye (4027). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (817).








EZT OLVASTA MÁR?

X