Szlovákia lakosságának több mint felét, 3 millió embert teszteltek a hétvégén


-A A+

 

Szlovákiában a lakosság több mint felét, 3 milliónál is több embert teszteltek le szombaton és vasárnap.

A szlovák politikusok sikeresnek tartják az országos tesztelést, tervek szerint nemsokára, akár már a jövő hétvégén jöhet is a második forduló. Habár pontos adatok csak a hétfői rendkívüli kormányülés után fognak nyilvánosságra hozni, annyit már tudni, hogy a tesztek valamivel több mint egy százaléka volt pozitív.

A tesztelés célja alapvetően az volt, hogy segítsen megfékezni a járványt, és elkerülhető legyen a kórházak túlterhelése. A Paraméter azt írja, hétfő hajnali öttől új rendelkezés lépett életbe: az üzletek és szolgáltatások üzemeltetői elkérhetik vendégeiktől, ügyfeleiktől, vásárlóiktól a hétvégi koronavírus-tesztelés eredményét igazoló tanúsítványt. Amennyiben ezt valaki nem tudja felmutatni, akkor megtagadhatják, hogy belépjen az üzletbe.

A tanúsítványt egy október 29-nél nem régebbi negatív PCR-teszt eredményével is ki lehet váltani. A pozitív tesztet produkálóknak teljes családjukkal, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt 10 napra karanténba kell vonulniuk. Azoknak azonban, akiknek negatív lett a tesztjük, gyakorlatilag véget ért a kijárási korlátozás, ők ismét szabadon mozoghatnak.

Bol som sa práve poďakovať vojakom a vojačkám na Stálom operačnom veliteľstve operácie Spoločná zodpovednosť ... aj za vás ... a takto vás pozdravujú #MachriVAkcii

Közzétette: Igor Matovic – 2020. november 1., vasárnap

Szlovákiában egyébként jelenleg továbbra sem nyitnak ki a mozik, színházak és az uszodák, maradt a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás, az utcán vagy parkokban maximum hat ember találkozhat egyszerre, ezenkívül iskolába már csak az óvodások és az alsó tagozatosok járnak be, minden más intézményben átálltak a távoktatásra.

Igor Matovič miniszterelnök az Új Szó beszámolója szerint arról beszélt, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Szlovákia képes úgy működni, „mint a felelősségteljes emberek társadalma”. Arról is beszélt, hogy a koronavírus elleni harcot a teszteléssel nem tekinthetik lezártnak. Arra kérte a negatív eredménnyel rendelkezőket, hogy továbbra is maradjanak óvatosak, figyeljenek a maszkviseletre, a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre.








EZT OLVASTA MÁR?

X