Amerikai elnökválasztás: Trump szerint zavargások lehetnek az alkotmánybíróság döntése miatt


-A A+

Akár zavargások is kirobbanhatnak az elnökválasztás után a szövetségi alkotmánybíróság azon mostani döntése miatt, hogy a voksolás után három nappal beérkező szavazatokat is figyelembe kell venni – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a wisconsini Kenosha városában helyi idő szerint hétfőn este.

Az újraválasztásért küzdő republikánus elnök a wisconsini kampánygyűlés előtt – a nap folyamán nem először – újságíróknak elmondta, hogy nem ért egyet a szövetségi alkotmánybíróság ezen döntésével. A testület azután hozta meg e határozatát, hogy a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság – a republikánusok perkeresetét elutasítva – engedélyezte a későn beérkező voksok számba vételét is.

Donald Trump később felhozta e kérdést a kenoshai kampánygyűlésen is. „Nagyon veszélyesnek" minősítette az alkotmánybírósági döntést, és sürgette annak felülvizsgálatát. Hozzátette: talán „nem kellene így beszélnie" az alkotmánybíróságról, de döntése nagy csalódást okozott neki. „Szerintem politikai döntést hoztak" – mondta.

Az elnök a kampányrendezvény előtt a Twitteren is foglalkozott az üggyel. A bírósági döntés „olyan súlyos csalást tesz lehetővé, amely korrigálhatatlan, és amelynek következményei beláthatatlanok, alá fogja ásni egész jogrendszerünket. Erőszakot fog kirobbantani az utcákon. Valamit tenni kell!" – mondta. Ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a figyelmeztetése után lehetett megnyitni.

 

Donald Trump mindig ragaszkodott ahhoz, hogy a választási eredményeket még november 3-án éjjel ki kell hirdetni. Egyúttal rendszeresen kétségbe vonta a levélszavazás hitelességét.

Hétfőn Texasban egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy elutasítja a helyi republikánusok perkeresetét 230 ezer olyan szavazat megsemmisítésére, amelyet Houston és Dallas környékén külön e célra elhelyezett postaládákba dobtak be. A nevadai Las Vegasban hétfőn egy szövetségi bíró szintén hasonló döntést hozott.

„A választás éjszakáján semmilyen körülmények között nem hirdetik ki Donald Trump győzelmét" – jelentette ki Jennifer O'Malley Dillon, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kampánymenedzsere hétfőn este újságíróknak. Az Egyesült Államok több nagyvárosában, köztük például a szövetségi fővárosban, Washingtonban, Philadelphiában vagy New Yorkban felkészültek az esetleges zavargásokra és erőszakra. A kirakatokat már a hét közepén bedeszkázták, és Washingtonban hétfőn torlaszokkal erősítették meg a Fehér Ház védelmét is.

(Nyitóképen: Donald Trump egy michigani kampányrendezvényen | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X