Elnökválasztás az Egyesült Államokban: Joe Biden vagy Donald Trump? (percről percre)


-A A+

Rendkívül szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson, amelynek a világpolitikát is befolyásoló tétje, hogy a republikánus Donald Trump a következő négy évben is a washingtoni Fehér Ház lakója lesz, vagy demokrata kihívója, Joe Biden költözik a helyére. A republikánusok jelöltje a fontos államokban elektori helyekre váltotta esélyeit, és számos helyen megfordította az állást az előzetes várakozásokhoz képest. Román idő szerint szerda reggel Donald Trump már a győzelmét is bejelentette. A választás minden jel szerint  Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában fog eldőlni, és egyelőre Joe Bidennek áll a zászló. Cikkünk folyamatosan frissül.

13:07
A szlovén kormányfő már gratulált Trump győzelméhez

A szlovén kormányfő szerint "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének - ezt Janez Jansa Twitter-oldalán írta szerdán. "Minél nagyobb lesz a késedelem és ténytagadás a fősodratú média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala" - tette hozzá, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az általa elért "erőteljes eredményhez".

Janez Jansa október 23-án - szintén Twitter-oldalán - támogatásáról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben. "Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak - jobban, mint valaha - erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!" - írta akkor közösségi oldalán.

12:54
Biden kampánystábja hevesen reagált Trump kijelentéseire

Jen O Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trumpnak azt a kijelentését, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését. "Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek, vagy hogy befolyásolja a szavazatszámlálást. Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták "jó úton haladnak a győzelem felé", de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt. (MTI)

12:35

Donald Trump azt állítja, hogy azonnali eredményt akar, viszont ha a legfelsőbb bírósághoz fordul, éppenséggel a halogatás irányába terelheti a dolgokat. Húsz évvel ezelőtt, amikor szintén a legfelsőbb bíróságon dőlt el az amerikai elnökválasztás, több mint egy hónapig tartott a bizonytalanság, akkor történetesen a floridai eredmények körül.

11:44
Winsconsinban már Biden vezet

A levélszavazatok megszámlálásának előrehaladtával megfordult az állás Wisconsinben, ahol most már – 95 százalékos feldolgozottságnál – Joe Biden vezet 0,3 százalékponttal. Ha itt nyer, ami valószínűsíthető, akkor a demokrata jelölt 10 elektori szavazatot szerez. 

 

11:29
Trumpnak áll a zászló ott, ahol még nem hirdettek nyertest

A tévétársaságok előrejelzése szerint Joe Bidennek továbbra is 238, Donald Trumpnak pedig 213 elektori szavazata van. A demokrata jelöltnek tehát még 32 elektori szavazat hiányzik a győzelemhez. Csakhogy Biden gyengébben áll azokban az államokban, ahol szoros a verseny, és nehéz előrejelezni a biztos nyertest. Az alábbi térképen ezek a rózsaszínnel jelzett államok, amelyek több mint 80 elektori szavazatot jelentenek.

11:14
A wisconsini demokraták szerint Biden győz ebben az államban

A Demokrata Párt winsconsini vezetője szerint Joe Biden nyerni fog ebben az államban. Ben Winkler emlékeztetett arra, hogy több városban még nem számolták meg a levélszavazatokat. „Az eddig tapasztaltak alapján ezek a szavazatok Biden javára döntik el az eredményt” – írta Twitteren. Wisconsinban 94 százalékos feldolgozottság mellett jelenleg Donald Trump vezet, előnye közel 110 ezer szavazat. (The Guardian)

 

10:44

Az amerikai társadalom megosztottsága miatt akár erőszakot is szülhet Joe Biden vagy Donald Trump győzelme - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szakértő szerint soha ilyen megosztott nem volt még az amerikai társadalom: a demokraták úgy állítják be a helyzetet, hogy ha Trump győz, akkor vége a demokráciának, míg a republikánusok Biden győzelme esetén egyfajta szocializmus megteremtését emlegetik.

09:32

Bár több billegő államban még zajlik a szavazatszámlálás, Donald Trump bejelentette győzelmét a Fehér Házban tartott sajtónyilatkozatában. "Óriási ünnepre készülünk. Meg akarom köszönni az amerikaiaknak, hogy támogatnak" – jelentette ki a rebublikánusok elnökjelöltje, aki azzal magyarázta a győzelmét, hogy olyan államokban is sikerült nyernie, ahol erre nem számított.

09:09
Nem lesz demokrata többség a szenátusban

Az elnökválasztás mellett a 435 fős szenátusi helyek harmadáról is szavaznak az amerikaiak.  Montanában megőrizte helyét a republikánus Steve Bullock demokrata kihívójával szemben. Ez azt jelenti, hogy ezzel elszálltak a demokraták esélyei, hogy megfordítsák a versenyt a jelenleg is republikánus többségű felsőházban. (hirado.hu)

08:39
Nebraskában Trumpé az előny

Nebraskában az 5 elektorból 4-et Trump szerzett meg, egyet Biden.

08:31
Beindult a számlálás a lemaradó államokban is

Hirtelen nagyot ugrott a feldolgozottság Alaszkában és Nevadában, ez volt a két utolsó állam, ahonnan nem volt adat. Nincs meglepetés, Alaszkában 23 százalékos feldolgozottságnál Trump 20 százalékponttal vezet, Nevadában pedig a szavazatok felének feldolgozása után Joe Biden előnye 15 százalékpont. (hirado.hu)

08:29
Szoros a verseny

A Fehér Ház elfoglalásához 270 elektor szavazatára van szükség, egyelőre Joe Biden enyhe fölénnyel vezet.

08:12
18 államban Biden, 22-ben Trump nyert

Eddig az Egyesült Államok 40 államában ismertek a végeredmények: 18-ban a demokrata Joe Biden, 22-ben a republikánus Donald Trump nyert.

08:10

„Hamarosan beszédet tartok. Nagy győzelmet arattunk! Nagyon jól állunk az ez egész országban. Köszönöm!” – írta Donald Trump a Twitteren.

„Nagyot nyertünk, de megpróbálják ellopni tőlünk a választást. Sohasem fogjuk megengedni nekik! A szavazatokat nem lehet megváltoztatni, miután lezárták az urnákat!” – tette hozzá a duplázásra készülő Republikánus elnök.

 

Nem sokkal a megjelenése után a Twitter letiltotta Donald Trump urnazárásra vonatkozó üzenetét, arra hivatkozva, hogy az „félrevezető a választásokon (...) való részvétellel kapcsolatban”. (hirado.hu)

08:06

Némi meglepetésre a választás estéjén megszólalt a delaware-i Wilmingtonban összegyűlt támogatók előtt Joe Biden. A demokrata elnökjelölt feleségével, Jillel az oldalán azt mondta: meg fogják nyerni a választást, de ehhez meg kell várni, amíg az összes szavazatot megszámolják. A volt alelnök bizakodó, optimistán tekint az eredmények elé. Szerinte nyerni fognak Michiganben, Georgiában és Pennsylvaniában is el fogják tüntetni a jelenleg mintegy 700 ezer szavazatnyi hátrányt. A demokrata jelölt köszönetet mondott a támogatóinak és a kampánystábnak is.

 

Hosszabb távú, demokrata stratégia része lehet Joe Biden korai megszólalása, amivel el kívánják kerülni, hogy Biden olyan helyzetbe kerüljön, amelyben a 2000-es elnökválasztáson Al Gore találta magát azzal, hogy nem állt ki időben a választók elé és nem nevezte ki magát győztesnek. (hirado.hu)












EZT OLVASTA MÁR?

X