Elnökválasztás az Egyesült Államokban: Joe Biden vagy Donald Trump? (percről percre)


-A A+

Rendkívül szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson, amelynek a világpolitikát is befolyásoló tétje, hogy a republikánus Donald Trump a következő négy évben is a washingtoni Fehér Ház lakója lesz, vagy demokrata kihívója, Joe Biden költözik a helyére. A republikánusok jelöltje a fontos államokban elektori helyekre váltotta esélyeit, és számos helyen megfordította az állást az előzetes várakozásokhoz képest. Román idő szerint szerda reggel Donald Trump már a győzelmét is bejelentette. A választás minden jel szerint  Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában fog eldőlni, és egyelőre Joe Bidennek áll a zászló. Cikkünk folyamatosan frissül.

06:14
Biden újabb három, Trump egy államban nyert

A CNN szerint Joe Biden nyert Kalifornia, Oregon és Washington államban, míg Trump győztesként került ki Wyomingban.

06:02
A demokraták várhatóan megőrzik képviselőházi többségüket

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

A szenátus bársonyszékeiért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. (MTI)

04:50
Trump hét, Biden három újabb államban győzött

Donald Trump hét újabb déli és középnyugati államban nyert a legfrissebb adatok szerint, Joe Biden három újabb győzelmet könyvelhetett el.  A jelenlegi elnök az előrejelzések, illetve a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet. Joe Biden a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban szerezte meg a szavazatok többségét. Rendkívül szoros volt a verseny a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Floridában, a legfrissebb eredmények szerint azonban kisebb meglepetésre Trump áll nyerésre. A CNN hírtelevízió összesítése szerint Biden 89, Trump 54 elektori szavazatot tudhat magáénak eddig biztosan. A választási győzelemhez 270-re van szükség. (MTI)

04:12
Egy kis esélylatolgatás

Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Biden el fog veszíteni két fontos államot, Georgiát és Floridát. Viszonylag alacsony feldolgozottságnál azonban vezet Texasban, Kansasban és Ohióban is. Ezen kívül Észak-Karolinában bízhat leginkább, ahol 75 százalékos feldolgozottságnál van még 4 százalékpont előnye. Ha a demokrata jelölt ezeket az államokat is elveszíti, akkor az elemzők szerint a pennsylvaniai szavazatok dönthetik el a eredményt.

04:03
Újabb 14 államban zártak az urnák

Román idő szerint 4 órakor további 14 államban értek véget a választások, s kezdték el számolni a szavazatokat is. Van köztük három billegő állam is, ahol szoros verseny várható: Wisconsin, Arizona, Iowa. Ezzel voltaképp már az összes billegő államban számlálják a szavazatokat.

03:35
Demokrata győzelemhullám a keleti parton, Trump a déli államokban áll nyerésre

A legfrissebb információk szerint Joe Biden a keleti parti hat államában és egy középnyugati tagállamban aratott győzelmet, míg a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump öt déli és egy középnyugati tagállamban győzött azok közül, ahol már befejeződött a voksolás.

Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet. Donald Trump "vitte el" Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat. (MTI)

03:20
Ez most a helyzet a fontos csatatér-államokban

Ezekben az államokban dőlhetnek el a választások (zárójelben a feldolgozottsági arány):

Florida (86%):

  • Trump 50,3
  • Biden 48,8

Texas (32%):

  • Trump 46,7
  • Biden 52,0

Ohio (45%):

  • Trump 43,6
  • Biden 52,2

Georgia (18%)

  • Trump 56,0
  • Biden 43,0
03:15
Floridában Trump javára fordult a helyzet

A szavazatok 86 százalékos feldolgozottsága mellett már nem Biden, hanem Trump vezet Floridában, 50,4 százalékkal, Biden támogatottsága 48,8 százalékos. Ha a jelenlegi elnök megnyeri ezt az államot, az országos küzdelem kiegyensúlyozattabbá válik. Floridában 3 százalékpontos előnyt jósoltak Bidennek a felmérések.

03:05
Pennsylvaniára is érdemes már figyelni

Román idő szerint 3-kor Pennsylvaniában és Texasban is zártak az urnák, már számoljék a szavazatokat. Előbbi államban Biden, utóbbiban Trump győzelmét jósolták a felmérések. Ha a jelenlegi elnök nem nyer a 20 elekort adó Pennsylvaniában, az előrejelzések szerint jelentősen csökkennek az esélyei a végső győzelemre.

02:47
Trump nyert Kentuckyban, Bidené az északkeleti Vermont

Donald Trump Kentucky államban nyert, Joe Biden Vermontban aratott győzelmet a közzétett első eredmények szerint. Donald Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban, míg Joe Biden az északkeleti Vermontban a szavazók csaknem 72 százalékának bizalmát szerezte meg. A nem végleges eredmények szerint Virginiában is a demokrata párti elnökjelölt nyert, Indianában és Nyugat-Virginiában pedig Trump győzelmét vetítik előre. (MTI)

02:29
Országosan már Biden vezet, Trump nyert Indianában

Közel 2,8 millió szavazat megszámlálása után Joe Biden országosan átvette a vezetést. A CNN előrejelzése szerint Donald Trump már biztosan nyert Indianában (bár a szavazatokat még számolják), így már 11 elektorra számíthat az 538-ból.

02:20
Biden vezet Floridában és Georgiában

Közel 50 százalékos feldolgozottság mellett  Floridában Biden vezet 51 százalékkal, Trump támogatottsága 48 százalékos. Georgiában a demokrata jelölt 62 százalékkal vezet, de a feldolgozottság csak 3 százalékos. A tét 45 elektori hely megszerzése.

02:10
A republikánusok három szenátori helye veszélyben van

A republikánusok három szenátusi helye veszélyben forog, de egy bársonyszéket visszahódíthatnak a washingtoni törvényhozás felsőházában a most zajló választáson - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

A törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a Demokrata Pártnak 2018 ősze óta többsége van, és a párt most arra számít, hogy az egyelőre republikánus többségű szenátusban is sikerül növelnie politikusainak létszámát.  A most tartott választáson a 100 tagú szenátust - a 435 tagú képviselőháztól eltérően - nem újítják meg teljesen, csak 35 szenátort választanak újra.

Három republikánus szenátor bársonyszéke van veszélyben az NPR szerint Dél-Karolinában, Arizonában és Maine-ben. A déli Alabamában viszont a felmérések szerint a republikánusoknak nagy valószínűséggel sikerül visszahódítaniuk a demokratáktól egy szenátusi helyet. (MTI)

01:56
Két nagyon fontos állam következik

Román idő szerint 2 órakor Georgiában és Floridában lezárják az urnákat. A két „billegő” állam összesen 45 elektort ad, akik el is dönthetik a választások sorsát. A jelöltek mindkét államban szinte fej-fej mellett állnak a felmérésekben, a választás előtti napon enyhe Biden-előnyt mutattak a számok.. 

01:44
Ez az állás 300 ezer szavazat megszámlálása után

Az összesen 19 elektort jelentő Indianában és Kentuckyban már több mint 300 ezer szavazatot megszámláltak. Ez a jelenlegi állás a CNN szerint:Nyilván, ezeknek az adatoknak nincs különösebb jelentősége. Legfeljebb az a feltűnő, hogy a két republikánus államban a két jelölt küzdelme szorosabb a vártnál (Kentuckyban Biden át is vette a vezetést).  Indianában 10 százalékpontos, Kentuckyban 17 százalékpontos Trump-előnyt mértek a választás előtt.












EZT OLVASTA MÁR?

X