Elnökválasztás az Egyesült Államokban: Joe Biden vagy Donald Trump? (percről percre)


-A A+

Rendkívül szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson, amelynek a világpolitikát is befolyásoló tétje, hogy a republikánus Donald Trump a következő négy évben is a washingtoni Fehér Ház lakója lesz, vagy demokrata kihívója, Joe Biden költözik a helyére. A republikánusok jelöltje a fontos államokban elektori helyekre váltotta esélyeit, és számos helyen megfordította az állást az előzetes várakozásokhoz képest. Román idő szerint szerda reggel Donald Trump már a győzelmét is bejelentette. A választás minden jel szerint  Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában fog eldőlni, és egyelőre Joe Bidennek áll a zászló. Cikkünk folyamatosan frissül.

01:31
Automata telefonüzenetek ügyében indított vizsgálatot az FBI

A választók elbátortalanítását célzó automata telefonüzenetek ügyében indított vizsgálatot az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - jelentették be a szervezet washingtoni központjában helyi idő szerint kedden délután.

A robotüzeneteken egy női hang azt mondja: "Helló, ez csak egy próbahívás. Itt az ideje otthon maradni. Maradj biztonságban és maradj otthon!". Szakértők szerint ez nem egyértelműen a szavazástól távolmaradásra buzdító üzenet, de az FBI mindenesetre megindította a vizsgálatot. Az automata hívásokat több tagállamban észlelték, köztük például Michiganben, Massachusettsben vagy Észak-Karolinában.

Michigani kormányzati tisztségviselők az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) elmondták, hogy különösen sok bejelentést kaptak ilyen robothívásokról Flint városából, ahol kivált nagy az afroamerikaiak lélekszáma. Dana Nessel michigani főügyész a Twitteren közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az üzenetek célja a választók megfélemlítése volt és elriasztásuk a szavazástól. (MTI)

01:20
Itt is vannak az első részeredmények

A választásokat elsőként lezáró két államból meg is érkeztek az első részeredménye. Indianában 1 százalékos feldolgozottság mellett Trump vezet 72 százalékkal, Kentuckyban pedig – szintén a szavazatok 1 százalékának megszámlálása után – a jelenlegi elnök vezet 66 százalékkal. Az eredményekből még semmire sem lehet következtetni, ám mindkét állam hagyományosan a republikánusoké.

01:08
Ezekben az időpontokban várhatók az első eredmények (román idő szerint)
  • Egy órakor lezárul a szavazás két államban, Indianában és Kentucky, és elkezdik számolni a szavazatokat.
  • Két órakor újabb hat államban zárják le a szavazást, köztük a kulcsfontosságú Floridában és Georgiában.
  • Fél háromkor Észak-Karolinában és Ohióban zárnak az urnák.
  • Három órakor újabb 21 államban kezdik el számolni a szavazatokat, köztük az idei legfontosabb államban, Pennsylvaniában, valamint Michiganben és Texasban.
  • Fél 4-kor hat államban lesz urnazázárás, többek között Arkasasban.
  • Négy órakor 14 államban ér véget szavazás, köztük Arizonában, Minnesotában és Wisconsin.
  • Ötkor öt államban kezdik számolni a szavazatokat, köztük Iowában és Montanában.
  • Hatkor újabb négy államban ér véget a választás, a legfontosabb közülük Kalifornia.
  • Hétkor Alaszkában és Hawaiion zárják az urnákat. 
00:42
A járványhelyzet fontosabb a gazdaság állapotátánál

A gazdaság és a koronavírus-járvány kezelése számít a legfontosabb kérdésnek az amerikai választók mintegy felénél - ismertette a CNN hírtelevízió kedden az amerikai elnökválasztáson a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló első felméréseket.

Az Edison Research exit poll-adatai szerint tízből két szavazó azt mondta, hogy a járvány kezelése volt a leginkább meghatározó kérdés abban, hogy kit tart alkalmasabbnak az Egyesült Államok vezetésére. A megkérdezettek nagyjából 40 százaléka úgy vélekedett, hogy az ország "nagyon rosszul" teljesít a vírus feltartóztatását illetően.

A szavazók körülbelül fele azon az állásponton van, hogy akkor is határozottan fel kell lépni a járvány ellen, ha az elfogadott intézkedések ártanak a gazdaságnak. Tízből három ember a gazdasági helyzetet, minden ötödik válaszadó pedig a faji egyenlőtlenségeket nevezte meg a legfontosabb ügyként, míg mások a bűnözést, a biztonságot vagy az egészségügyet. (MTI)

00:30
Több államban hamarabb lehet eredmény a vártnál

Georgiában, Pennsylvaniában és Michiganban is arra számítanak a hatóságok, hogy a várnál hamarabb hirdethetnek eredményt. Georgiában már román idő szerint 2 órakor közzétehetik az első adatokat. Pennsylvaniában a levélszavazatok 81 százaléka már beérkezett. Ez az egyik legfontosabb állam a választásztások szempontjából. Itt csak urnazárás után kezdik összegezni a levélszavazatokat, és még a választás után is érkezhetnek be, de úgy tűnik, hogy döntő részük szerdán meg fog érkezni. Jocelyn Benson, Michigan állam minisztere szerint mind a helyi szavazatok, mind a levélben feladott szavazatok összegzését az urnazárás után nem sokkal közzéteszik. Korábban azt nyilatkozta, hogy akár 3 napig is tarthat, mire az eredményeket összegzik. (portfolio.hu)

00:05
Erőszakhullámtól tartanak a boltosok is

Felmérések szerint az amerikai lakosság több mint fele számít erőszakhullámra abban az esetben, ha a vesztes megtámadja majd az eredményt. A nemzeti gárdát több államban mozgósították, a boltok kirakatait bedeszkázták. Az alábbi képen egy Beverly Hills-i üzletsor látható.

23:30
Bemutattak Donald Trump konvojának

Spontán reakciót váltott ki egy arlingtoni választóban, amikor elhaladt mellette Donald Trump gépkocsikonvoja.

23:15
A demokraták is azt állítják, hogy nem állnak rosszul

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield azt nyilatkozta, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók. "Szerintünk meglesz a 270 elektorunk" - hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség. (MTI)

22:55
Trump mielőbb szeretné tudni az eredményt

Az elnök hevesen bírálta a legfelsőbb bíróságnak azt a döntését, amellyel lehetővé tette, a választások napján feladott, de csak később beérkező levélszavazatok is számítsanak Pennsylvania államban. Az ABC szerint Donald Trump azt fejtegette, hogy nem lehet napokig húzni az eredményhirdetést. „Ez egy nagyon veszélyes döntés az országra nézve. Muszáj, hogy legyen egy határidő. És ez történetesen november 3. Tudnunk kell november 3-án, hogy ki győzött” – jelentette ki.

22:35
Valaki 5 millió dollárt tett Trump győzelmére

A nagy fogadóirodáknál az elnökválasztás győztesére is lehet fogadni. A The Sun szerint Nagy-Britanniában a fogadási összegek 95 százaléka Donald Trump győzelmére érkezett az elmúlt egy napban. A lap értesülése szerint most egy brit ex-bankár egy Karib-szigeteki bukméker irodánál 5 millió dollárt tett a republikánus jelölt győzelmére, ami valószínűleg a legnagyobb ilyen fogadásnak számít. (Index)

22:10
Maszk nélkül ment szavazni a First Lady

A First Lady, Melania Trump a floridai Palm Beachben szavazott. A sajtóbeszámolók azt emelik ki, hpgy nem viselt maszkot, amikor belépett a szavazóhelyiségbe. Férje egyébként már egy héttel ezelőtt leadta a szavazatát. (HotNews)

21:55
Táncolós videóval buzdít szavazásra Trump

A felvétel a szavazás napján jelent meg a Twitter-oldalán.

 

21:40

Emmet Sullivan bíró - aki már korábban is több, a postán feladott levélszavazatok késlekedése miatt perrel foglalkozott - elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában a postának meghatározott időn belül továbbítania kell a levélszavazatokat. A rendelkezés érinti Pennsylvaniát, Michigant, Georgiát, Texast, Floridát és Arizonát, vagyis azokat az államokat, ahol szoros eredmények várhatók Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között a keddi elnökválasztáson.

20:57
A felmérések egyetlen infografikában

Az elnökválasztás megnyeréséhez a jelölteknek 270 elektor megszerzésére van szükségük. A közvélemény-kutatások ezeket az eredményeket valószínűsítik: 


Click the map to create your own at 270toWin.com

 

20:07
Joe Biden a választás napján is kampányol Pennsylvaniában

Joe Bidena választás napján, kedden is kampányolt Pennsylvaniában. A politikus a szülővárosába, Scrantonba látogatott, s felkereste kétszintes egykori szülőházát is. Köszöntésére mintegy száz ember gyűlt össze. "Jó újra itthon lenni" - mondta nekik az elnökjelölt. Majd a ház egyik nappali szobájának falára ráírta: "ebből a házból a Fehér Házig Isten kegyelméből, Joe Biden, 2020. november 3-án". Scrantonból Biden Philadelphiába indult.

Pennsylvania kulcsfontosságú tagállam az elnökválasztás eredménye szempontjából. Csatatérállamnak számít, vagyis a választók nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, voksaikat az aktuális helyzet határozza meg. Philadelphia, ahol az Egyesült Államok alapító atyái 1776-ban aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot, Joe Biden néhány fontos beszédének is helyszíne volt. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X