Elnökválasztás az Egyesült Államokban: Joe Biden vagy Donald Trump? (percről percre)


-A A+

Rendkívül szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson, amelynek a világpolitikát is befolyásoló tétje, hogy a republikánus Donald Trump a következő négy évben is a washingtoni Fehér Ház lakója lesz, vagy demokrata kihívója, Joe Biden költözik a helyére. A republikánusok jelöltje a fontos államokban elektori helyekre váltotta esélyeit, és számos helyen megfordította az állást az előzetes várakozásokhoz képest. Román idő szerint szerda reggel Donald Trump már a győzelmét is bejelentette. A választás minden jel szerint  Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában fog eldőlni, és egyelőre Joe Bidennek áll a zászló. Cikkünk folyamatosan frissül.

19:32
Chad Wolf: nincs jele külföldi beavatkozási kísérletnek

Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek - jelentette ki Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott sajtókonferenciáján kedden, a szavazás napján. A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy "külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást", a voksolás rendben zajlik.

Az amerikai kormányzat - és magán kiberbiztonsági cégek - korábban többször arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe. Ezt a keddi nap folyamán egyelőre nem tapasztalták - erősítette meg Chad Wolf. (MTI)

19:07

Továbbra is alapvető fontosságú Románia kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis. „A stratégiai partnerség elmélyítése és kibővítése a kül- és biztonságpolitikánk egyik alappillére. Az Egyesült Államok kormánya ugyanakkor - politikai színezettől függetlenül - minden szinten és folyamatosan támogatta a Romániával való kapcsolat elmélyítését” - jelentette ki az államfő.

18:45
Sorban állnak a szavazók

A közösségi oldalakon egymást érik a szavaztatuk leadására várakozó választókról készült fotók és videók. Az alábbi felvétel az arizonai Scottsdale-ben készült.

 

18:30
Trump nagyon bizakodó

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát. Biztos esélyem van a győzelemre  - fogalmazott. Az elnök - akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben -, úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagyarányú győzelmet arat. „Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk” - fűzte hozzá.

Az elnök úgy vélekedett, hogy legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban. Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie. A győzelemhez egyébként az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni. Donald Trump elutasította azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel - még a levélszavazatok megszámlálása előtt - győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg, "amikor meglesz a győzelem".  (MTI)

18:20
Már mindenütt elkezdődött a szavazás

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor - de Maine államban például reggel ötkor - nyíltak meg a szavazóhelyiségek. A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel. (MTI)

18:10
Az utolsó felmérések szerint szűkült a különbség a jelöltek között

Megérkeztek az utolsó felmérések az amerikai elnökválasztás előtt, amelyek azt mutatják, hogy szűkült a különbség a felek között - írja a Portfolio.hu. Trumpnak jelen pillanatban elég lenne 5 államban fordítania, hogy nyerjen. A felmérésekben egyértelműen Biden vezet, de tény, hogy négy évvel ezelőtt is minden jel az akkori demokrata jelölt, Hillary Clinton győzelme felé mutatott.

Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy néhány állam eredménye eleve lefutott, így elég a maradék, úgynevezett csatatér-államokra koncentrálni. A fontosabb ilyen államokban nagy Joe Biden előnye, de több tagállamban is szűkült a múlt hét végén látott felmérésekhez képest. (portfolio.hu)

18:00
Nem csak az elnökről szavaznak

Az elnökválasztás mellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak az amerikaiak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak. Teljes egészében megújítják a szövetségi törvényhozás, a washingtoni kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 fős szenátus egyharmadát.

A szenátusban 35 hely várományosáról döntenek. Az Egyesült Államok 11 tagállamában és két tengeren túli területén kormányzót is választanak, több tagállamban helyi törvényhozási választásokon is döntenek, és 32 tagállamban referendumot is tartanak összesen 124, az adott tagállamban fontosnak tartott témáról.












EZT OLVASTA MÁR?

X