Koronavírus: érvénybe lépett Magyarországon a rendkívüli jogrend


-A A+

A koronavírus-járvány miatt Magyarországon a kormány döntésének megfelelően szerdától életbe lépett a rendkívüli jogrend. Közben ismét rekordszámú, 90 halálesetet hoztak összefüggésbe a fertőzéssel.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek. A kormány a koronavírus-világjárvány miatt Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet a kijárási korlátozással kapcsolatban azt írja, éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Azt csak munkavégzés, a munkavégzés helyére történő közlekedés, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából lehet elhagyni, vagy ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn, illetve életvédelmi céllal.

Ha az Országgyűlés a rendelet hatályát meghosszabbítja, akkor a kijárási korlátozás hatályának a fenntartásról a kormány legkésőbb november 30-án dönt. A kijárási korlátozásra vonatkozó szabály november 5-én lép hatályba.

A szórakozóhelyeket bezárják, a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedésekkel kapcsolatban a kormányrendelet azt írja, tilos olyan rendezvényt szervezni, tartani, olyan rendezvényen tartózkodni, amely „rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt", és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, a nem nemzetközi sportrendezvényekre vonatkozó új szabály, hogy ezeket ugyan meg lehet tartani, de a nézőterén a nézők – a páholyok kivételével – csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el. A 1,5 méteres távolságot meg kell tartani a páholyokban, a létesítmény területén, a kulturális vagy sportrendezvények szünetében, valamint a helyszínen található vendéglátó üzletben is.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott kulturális intézmények látogathatók, de a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani.

A tömegközlekedésben járatsűrítéseket rendeltek el munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint 15 óra és 19 óra között. A kormány döntött arról is, hogy nem kell parkolási díjat fizetni a járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Ismét rekordott döntött a halálesetek száma

Meghalt 90, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4219 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. Ez az eddigi legtöbb haláleset eg ynap alatt a járványmagyaroszági kitörése óta.

A kormányzati portálon azt írták: 90 988-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 2063-ra emelkedett, 21 232-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 67 693, kórházban 4871 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen.








EZT OLVASTA MÁR?

X