Jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós források felhasználását


-A A+

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről – közölte az uniós tanács csütörtökön.

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását. A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.

A nyilatkozatban Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője a megállapodást „fontos mérföldkőnek" nevezte a következő hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó csomag szempontjából. Szavai szerint nincs vesztegetnivaló idő, meg kell kezdeni a mentőcsomag felhasználását, ugyanis már a világjárvány második hulláma sújtja a tagállamokat.

 

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja nevében Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette: sikerült biztosítani a kapcsolatot az uniós források felhasználása és a jogállamiság tiszteletben tartása között. Az Európai Unió először hoz létre mechanizmust, amely lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot – emelte ki.

Tájékoztatása szerint az új mechanizmus nemcsak akkor lesz alkalmazható, ha az uniós forrásokkal közvetlenül, korrupció, csalás vagy adócsalás útján visszaélnek. A jogállamiság helyzetét az uniós szerződésekben rögzített valamennyi érték – például a szabadság- és az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogait is, a demokrácia, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének – összefüggésében vizsgálják majd. Az uniós költségvetést védő mechanizmus a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének egyedi eseteitől a szisztematikus jogsértésekig alkalmazható lesz – tette hozzá.

Eider Gardiazábal Rubial spanyol szocialista EP-képviselő, az uniós parlamenti tárgyalódelegáció nevében kijelentette, a jogállamiságot nem tisztelő tagországok azt kockáztatják, hogy elveszítik hozzáférésüket az uniós forrásokhoz. A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós források végső kedvezményezettjeit ne büntessék kormányaik jogsértése miatt. A jogosult támogatottak továbbra is hozzáférnek majd az uniós pénzeszközökhöz, még akkor is, ha országuk esetében a politikai feltételrendszer működésbe lép – közölte.

A képviselő elmonda, hogy a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének kockázata esetén az uniós intézmények 7-9 hónap leforgása alatt fogadhatnak el intézkedéseket egy tagállammal szemben. Az Európai Bizottság, miután megállapította a jogsértés fennállását, javaslatot tehet a mechanizmus elindítására. A tanácsnak egy – kivételes esetekben három – hónap áll majd rendelkezésre, hogy minősített többséggel elfogadja a javasolt intézkedéseket.

A megállapodást még az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is el kell fogadnia.

Index: csatát vesztett a magyar kormány

A magyar kormány kezdettől tiltakozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmus ellen – emlékeztetett az Index a cikkében, amelyben úgy fogalmazott, hogy „a magyar kormány komoly csatát vesztett Brüsszelben, a parlamentnek ugyanis sikerült a legtöbb követelését érvényesítenie.” A portál idézte Donáth Anna momentumos EP-képviselő Twitter-bejegyzését is, amelyben a politikus azt írta, hogy komoly győzelmet arattak a korrupciós és az antidemokratikus kormányok ellen. „Az új jogállamisági mechanizmussal meg tudjuk védeni az adófizetők pénzét Orbán Viktortól” – fogalmazott Donáth.

 

A dpa német hírügynökség szerint a megállapodás háromhetes tárgyalássorozatot zárt le.

Varga Judit: az EP zsarolja Magyarországot

Magyarország álláspontja szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia – reagált az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebookon. Varga Judit azt írta, „ha már segíteni nem tudnak, legalább ne gátolják a tagállamok, így Magyarország járvány elleni védekezését és a gazdaság újjáépítését".

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EP a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai „zsarolásával”. „Elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben" – fűzte hozzá.

Magyarország álláspontja szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene...

Közzétette: Varga Judit – 2020. november 5., csütörtök

 

Varga Judit szerint ideje lenne, hogy az EP a probléma helyett a megoldás részévé váljon, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását. E nélkül az EU nem tud segítséget nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyek erre leginkább rászorulnak – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: Magyarország tartja magát a szerződések rendelkezéseihez és az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához. „Ezt várjuk el valamennyi uniós intézménytől is. Az EP meg akarja kerülni a szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés" – írta.

Kiemelte azt is, az uniós költségvetés egyetlen eleméről sincsen megállapodás addig, amíg az összes részéről meg nem állapodtak. Magyarország letette az asztalra a saját javaslatát, ami valódi költségvetési ellenőrzési mechanizmust hozna létre, nem pedig ideológiai zsarolási eszközt – közölte.

„Most a járványügyi védekezésnek és az európai gazdaság talpra állításának van az ideje. Ha az európai intézmények és a magyar ellenzéki EP-képviselők ezt nem ismerik fel, viselniük kell ennek történelmi felelősségét" – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

(Nyitóképen: Az Európai Tanács székhelye | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X