A Vatikán nyilvánosságra hozta a szexuális visszaélés miatt lemondott bíborosra vonatkozó dossziét


-A A+

A Vatikán nyilvánosságra hozta kedden a szexuális visszaélés miatt lemondott McCarrick bíborosra vonatkozó dossziét. Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár az igazság keresésének és a kérdések megválaszolásának nevezte a papi szolgálatból 2019-ben távozó Theodore Edgar McCarrick volt bíborosra vonatkozó dosszié közlését.

Pietro Parolin a dossziéhoz fűzött nyilatkozatában tudatta, hogy az angol és olasz nyelven közölt, több mint 460 oldalas jelentés a McCarrick-üggyel kapcsolatos dokumentációt gyűjti egybe. Mindazokat a jelentéseket, feljegyzéseket, leveleket, jogi dokumentációt, amelyeket eddig a szentszék, a washingtoni nunciatúra, valamint az érintett amerikai egyházmegyék hivatalai és levéltárai őriztek.

A dosszié - Parolin szavai szerint - „a lehető legteljesebb képet” kívánja nyújtani, ezért tanúvallomásokat és más információkat is tartalmaz. „Az igazság keresése és a felmerülő kérdések megválaszolása volt a cél" - hangoztatta Parolin. A bíboros kijelentette: McCarrick-ügy sebei fájdalmat okoztak az áldozatok, családjaik, az amerikai és az egyetemes egyház számára. Parolin tájékoztatása szerint a dosszié két év munkájának eredménye, amely idő alatt az egyház a kiskorúak védelmében hozott intézkedéseket is megerősítette - tette hozzá. A bíboros végül megjegyezte, hogy a történtek segítenek mindenkit a tudatosabb döntéshozatalban, valamint a mulasztások felismerésében.

A volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick nevét viselő dosszié összeállítását Ferenc pápa megbízásából a Pietro Parolin vezette szentszéki államtitkárság végezte. A majdnem félezer oldalas dokumentáció McCarrick egyházi pályafutása szakaszai szerint végigköveti a személyét érintő történéseket, a vele kapcsolatos információkat és döntéseket. A dossziéban szerepelnek például a róla írt névtelen levelek, paptársai jelentései, felettesei vizsgálatai, kinevezéseinek körülményei.

Ez az első alkalom, hogy a pápai állam megosztja a nyilvánossággal az egyház egy tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. Rendkívüli ügyről van szó, mivel az egyik legmagasabb rangú amerikai katolikus pap által elkövetett visszaélések kerülnek reflektorfénybe, az egyházon belüli felelősségekkel együtt. Ráadásul Theodore Edgar McCarrick tettei több mint hatvan évet fednek le, átölelve II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápaságát is. Elemzők szerint a Vatikán a dossziét az átláthatóság jegyében közölte, így támasztva alá, hogy az egyház "tanult a történtekből (...) és többek között már nem tartja teljesen megalapozatlannak, ha valaki névtelen levélben jelzi az általa elszenvedett visszaélést" - írta Andrea Tornielli, a vatikáni sajtószolgálat igazgatója.

Az 1930-ban született McCarrick visszavonultan él. Pappá 1958-ban szentelték, 1977-ben VI. Pál pápa New York segédpüspökévé nevezte ki, 1981-től Metuchen püspöke II. János Pál ideje alatt, majd 1986-ban Newark érseke, 2001-ben pedig washingtoni érsek lett, és II. János Pál 2001-ben bíborossá avatta. Andrea Tornielli kommentárja szerint McCarrick bíborosi kinevezése "részleges és hiányos" információk alapján történt. A Vatikán 2017-ig nem tudott a McCarrick által kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekről. Ezt követően azonnal lépett: Ferenc pápa 2018 júliusában megfosztotta bíborosi rangjától, és elrendelte McCarrick felfüggesztését a nyilvános papi szolgálatból. Az egyházfő az után döntött így, hogy a New York-i főegyházmegye bizottsága megalapozottnak találta a McCarrick elleni vádakat, miszerint negyvenöt évvel korábban kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést New Yorkban.     

Tavaly februárban a vatikáni Hittani Kongregáció laikus állapotba helyezte az akkor már nyugalmazott érseket. A kongregáció által végzett büntetőeljárásban bűnösnek találták a papi hivatása során elkövetett következő vétségekben: a gyónás szentségének felbujtásra való használata, a hatodik parancsolat elleni bűnök, kiskorúakkal és felnőttekkel egyaránt, azzal a súlyosbító tényezővel, hogy hatalmával visszaélt.

A McCarrick-ügy több szálon folytatódhat tovább. 2018 augusztusában, Carlo Maria Vigano érsek, volt washingtoni nuncius szintén dossziét hozott nyilvánosságra, azt állítva, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick viselt dolgairól, csak elhallgatta őket. A mostani dosszié megjelenése előtti estén a TVN24 lengyel csatorna interjút sugárzott Stanislaw Dziwisz bíborossal, nyugalmazott krakkói érsekkel, II. János Pál egykori személyi titkárával, aki más témák mellett a McCarrick-ügyről is nyilatkozott. McCarrick egyik áldozata is nyilatkozott, hangoztatva, hogy Dziwisz pénzt fogadott el McCarricktől annak érdekében, hogy II. János Pál ne fogadja az áldozatokat.








EZT OLVASTA MÁR?

X