Donald Trump beismerte vereségét, később azonban visszavonta


-A A+

Donald Trump helyi idő szerint vasárnap reggel először írt arról, hogy Joe Biden győzött az amerikai elnökválasztáson, ám később közölte, hogy semmit sem ismer el.

„Azért nyert, mert a választást elcsalták” – írta a Twitteren a hivatalban lévő elnök vasárnap a demokrata jelöltről, aki időközben győzött Georgiában és Arizonában is.

Trump a bejegyzésben kifejtette: nem engedtek megfigyelőket a szavazatszámlálásnál, a voksokat egy radikális baloldali magáncég, a Dominion gyűjtötte, aminek rossz a hírneve, és Texasban nem tudott engedélyt szerezni. Az okok között felsorolta az általa hamis híreket közlő, vagy az igazságot elhallgató médiát is.

Trump ezzel első alkalommal ismerte el valamilyen módon, hogy veszített a november eleji elnökválasztáson. Az elnök később újabb tweeteket tett közzé, és jelezte, nem ismer el semmit. Szerinte ellenfele – annak neve említése nélkül – csak a hamis híreket közlő média szemében győzött. Megismételte, hogy szerinte a választást elcsalták. Úgy vélte, még hosszú út van hátra. „Mi fogunk nyerni” – írta.

 

Pénteki hírek szerint Trump győzött Észak-Karolinában, míg Joe Biden Georgiában, így a demokrata jelöltnek 306, a hivatalban lévő elnöknek 232 elektor támogatását sikerült elnyernie. Trump és hívei vitatják az eredményeket. Az elnök jogászai pedig újabb perkeresetet nyújtottak be a michigani választási eredmények érvényesítésének felfüggesztése érdekében.

Egyelőre nincsenek bizonyítékok arra, hogy Biden csalással nyert volna. A The New York Times a napokban a washingtoni belbiztonsági minisztériumra (DHS) hivatkozva azt közölte, az idei volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)








EZT OLVASTA MÁR?

X