Két republikánus szenátor elítéli, hogy Donald Trump vitatja az eredményeket


-A A+

Republikánus politikusok bírálták a Trump-kampányt a választási eredmények jogi úton történő vitatásáért. 

Benn Sasse nebraskai republikánus szenátor és Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora azt követően hozta nyilvánosságra közleményét, hogy Donald Trump amerikai elnök jogászai sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Rudy Giuliani, a jogászcsapat tagja Michigan államban történt "tömeges választási csalásról" beszélt.

"Dühöngő sajtókonferenciák rombolják a közbizalmat. Rudynak és barátainak nyilvánvalóan nem szabadna nyomást gyakorolniuk a választókra azért, hogy ne fogadják el az eredmények igazolását. A törvények és nem a tweetek országa vagyunk" – fogalmazott közleményében Ben Sasse nebraskai szenátor.

Mitt Romney, Utah republikánus szenátora szerint a Trump-kampány tagjainak a választási tisztségviselőkre gyakorolt nyomásgyakorlása felér egy kísérlettel, amely "meg akarja fordítani a népakaratot". Közleményében Romney azt hangsúlyozta: "nehéz elképzelni rosszabb, kevésbé demokratikus lépéseket egy hivatalban lévő amerikai elnök részéről".

Giuliani Venezuelában gyökeredző összeesküvésről beszélt

Csütörtök este a Republikánus Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) washingtoni központjában váratlanul sajtókonferenciát hívott össze Rudy Giuliani és Trump jogászcsapatának több tagja. A jogászok azt állították, hogy "egy Venezuelában gyökeredző összeesküvés révén" akarják elcsalni az amerikai választást.

Giuliani úgy vélekedett, hogy Detroitban, Atlantában, Milwaukee-ban, Philadelphiában és más amerikai nagyvárosokban, ahol demokrata párti városvezetők irányítanak, azért aratott nagy arányú győzelmet Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje, mert szerinte csaltak a választásokon. Giuliani bizonyítékot ugyan nem mutatott be, de kijelentette: az amerikaiak "Donald Trumpot választották meg, nem Joe Bident választották meg". Giuliani hozzátette: a csalásokat a jogászok majd a bíróságokon fogják bizonyítani.

Ben Sasse emlékeztetett arra, hogy például Michiganben a bíróságok elutasították a csalások miatt Trump jogászai által benyújtott kereseteket. "Trump elnök több mint százezer szavazattal veszített Michiganben, kampánya és szövetségesei vagy elveszítették, vagy visszavonták a pereket, mert képtelenek voltak bizonyítékokat bemutatni” – jelentettek ki.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)
EZT OLVASTA MÁR?

X