FRISSÍTVE - Visszavonta gázkamrás írását, és törölte Facebook-oldalát Demeter Szilárd


-A A+

 

FRISSÍTVE - Nagy visszhangot keltett a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) székelyudvarhelyi születésű főigazgatójának, Demeter Szilárdnak az Origón megjelent véleményanyaga, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, az illegális migráció nyomását pedig a holokauszthoz hasonlítja. Az írást Izrael magyarországi nagykövetsége és a Mazsihisz is elítélte. FRISSÍTÉS: A PIM vezetője visszavonta a publicisztikáját és törölte a Facebook-oldalát.

Demeter Szilárd cikkében többek között azt írta, Soros György egy liberális Führer, „a liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”. A PIM főigazgatója szerint „Európa Soros György gázkamrája”.

„A multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni. […] A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók” – fogalmaz írásában Demeter Szilárd.

Izrael magyarországi nagykövetsége szombaton a Twitteren reagált a véleményanyagra. „Teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést, ahogy az sajnos egy mai véleménycikkben megjelent. Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős” – írták az angol nyelvű bejegyzésben.

Az írásra a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is reagált, közleményük szerint „Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”. Az American Jewish Committee (AJC) nevű amerikai zsidó szervezet közép-európai egysége pedig Twitter-oldalán közölte: fel kell szólalni a történelem ilyen mértékű ignorálása ellen.

Kérem szépen, én megpróbáltam némi megértéssel szemlélni D SZ ámokfutását. Nem szóltam, amikor úgy döntött, álmából...

Közzétette: Vámos Miklós – 2020. november 28., szombat

Számos magyar értelmiségi is tiltakozott, így Vámos Miklós író, aki lemondásra szólította fel Demetert, és arra kérte, hogy hallgasson el.

Demeter: jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben

A tiltakozási hullámra reagálva a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője Facebook-oldalán azt írta: „a Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában.”

Válasz a Mazsihisznek A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan....

Közzétette: Demeter Szilárd – 2020. november 28., szombat

Hangsúlyozta: „jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben.” Mint fogalmazott, szerinte Európában jelenleg „azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből [...] gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül”.

Hozzátette: „a jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni.”

FRISSÍTÉS:  Demeter Szilárd vasárnap visszavonta a Soros Györgyről írt véleményanyagát, és törölte a Facebook-oldalát. Ezt a PIM vezetője egy közleményben jelentette be, a Magyar Nemzet oldalán. A bejelentés előtt Demeter Szilárd a Facebook-oldalán védelmébe vette a kifogásolt írását.

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm. Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam” – közölte a PIM főigazgatója.

(Címlapfotó forrása: MTI)








EZT OLVASTA MÁR?

X