Kárpátalján a magyar himnusz éneklése miatt vizsgálódik az Ukrán Biztonsági Szolgálat


-A A+

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt – adta hírül kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az SZBU közlése szerint még november 21-én a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt. „A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket” – közölte az SZBU.

A Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

„Nem lehet nem reagálni a magyar himnusz körüli helyzetre. Tegnap óta a helyzetet a megyei kormányzó és a területileg illetékes rendőségi vezető tartja ellenőrzése alatt. Kapcsolatot tartunk minden hatósággal, különösen az Ukrán Biztonsági Szolgálattal. Ezenkívül Alekszandr Kornyijenkóval együtt feljelentést tettünk a bűncselekmény elkövetéséről a főügyészségnek és az SZBU-nak. Az államnak határozottan és sürgősen reagálnia kell az ilyen esetekre!" – idézte az Ukrajinszka Pravda Vitalij Bezhin képviselőt.

(Címlapfotó:a SZBU székháza | Forrás: wikipedia)








EZT OLVASTA MÁR?

X