Eltérő ütemben terjed a járvány Európában, körvonalazódnak a karácsonyi védekezési stratégiák


-A A+

 

Spanyolországban és Franciaországban javulnak a koronavírus-járvány mutatói, Olaszországban romlanak, Németországban pedig stagnálnak. Kelet-Európában van, ahol szigorítanak, van, ahol enyhítenek az év végi ünnepek közeledtével a korlátozásokon. Körkép.

Németország

Németországban kedden léptek életbe a koronavírus-járvány második hulláma miatt megszigorított korlátozások. A legfőbb új szabály, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Megszigorították egyebek között a maszkviselési előírásokat, így már a munkahelyeken is kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése, és valamennyi közterületen, ahol hosszabb ideig sok ember van együtt.

Németországban november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat, hogy a fertőzésveszéllyel járó egymás közti érintkezések számának csökkentésével visszaszorítsák a robbanásszerűen terjedő új típusú koronavírust (SARS-CoV-2).

Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

A novemberben bevezetett korlátozások és a december 1-jével életbe lépett szigorítások legalább december 20-ig maradnak érvényben.

Franciaország

Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak. A következő lazítás december 15-én a színházak, a mozik és a múzeumok újranyitása lesz, aznaptól már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom.

December 16-tól ismét látogatható lesz az Eiffel-torony. A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza - jelezte még október végén a látványosságot üzemeltető vállalat, a SETE.

A franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, ezért Emmanuel Macron  államfő “korlátozó és elrettentő intézkedéseket” helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni.

„Vannak országok, ahol a sípályák már kinyitottak, ezért ellenőrzések lesznek, hogy megakadályozzuk a franciák odautazását, és azért is, hogy ne alakuljon ki egyenlőtlen helyzet a franciaországi síparadicsomok számára” – mondta kedden a francia elnök a hivatalában tartott sajtótájékoztatón.

Olaszország

Az olasz kormány szerdán készül ismertetni járványügyi stratégiáját a karácsonyi ünnepekre. Ez a többi között országos síelési tilalmat is magában foglalna, illetve fenntartanák az éjszakai kijárási tilalmat is 22 és 6 óra között. Korlátoznák a régiók közötti utazásokat is, de egyelőre még nem világos, milyen mértékben.

Az országban nem csillapodik a járvány. Csaknem húszezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek és nyolcszázzal a halálos áldozatok száma Olaszországban – közölte kedden az egészségügyi minisztérium. Az elmúlt napban 182 100 koronavírus-tesztet végeztek el. Jelenleg 743 471 ember van karanténban és 32 811 koronavírussal fertőzött pácienst kezelnek a kórházakban. Az intenzív osztályokon 3663 beteg fekszik.

Spanyolország

Spanyolországban a járvány miatt október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

November 23-a óta a hatóságok egy negatív PCR-tesztet kérnek a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.

Az országban tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói; hétfőre 275-re csökkent a százezer lakosra vetített átlagos esetszám, amely pénteken még 307, a hónap elején pedig 525 volt. A tartományok közül Kasztília és Leónban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezer emberből 431-en igazoltan koronavírusosak. Továbbra is a Kanári-szigeteken a legkedvezőbb a járványhelyzet százezerből 77 esettel.

Anglia

Angliában szerdán nulla órától új, háromfokozatú készenléti rendszer lépett életbe, de az ország nagy része a két legmagasabb készültségi szint hatálya alá kerül. A háromfokozatú készenléti rendszerben alacsony fokozat nincs, a legalacsonyabb, egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján.

A sávos rendszeren belül szerdától a második, vagyis magas készültségi szint hatálya alá kerül Anglia legnagyobb része a tízmilliós Londonnal együtt.  Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében viszont a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe.

A halálos áldozatok száma 1 479 446.

Közzétette: Maszol.ro – 2020. december 1., kedd

A legenyhébb fokozatú járványkészültségi szintre besorolt térségekben élőktől is azt kéri a brit kormány, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak. Emellett szabadtéren és zárt terekben, így a lakásokban is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat huzamosabb ideig egymás társaságában, a vendéglátóhelyek 23 óráig tarthatnak nyitva, de étel- és italrendelést helyszíni felszolgálásra csak 22 óráig vehetnek fel.

A második készenléti szint érvénye alá tartozó országrészekben a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket és szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat együtt. A puboknak és a bároknak zárva kell tartaniuk - hacsak nem üzemelnek étteremként is -, más vendéglátóhelyek pedig csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt.

A legmagasabb, harmadik készenléti szintű térségekben a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek zárva kell tartaniuk, csakúgy, mint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Szerbia

A vendéglátóhelyek, a szórakozóhelyek, az edzőtermek, a játszóházak, a fogadóirodák, valamint a szépségszalonok péntektől hétvégente nem nyithatnak ki Szerbiában - ez a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb legújabb intézkedése, amelyet a belgrádi sajtó szerdán ismertetett nagy terjedelemben.

Emellett a várakozások szerint a kormány hamarosan elfogadja azt a javaslatot is, amely szerint a decemberi ünnepekre hazatérő vendégmunkások kizárólag negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be az országba, ellenkező esetben tíznapos karantén vár rájuk.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 48-cal 1652-re, Koszovóban tízzel 1026-ra, Észak-Macedóniában 29-cel 1792-re, Montenegróban öttel 504-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 46-tal 2727-re nőtt.

Magyarország

Magyarországon este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek. Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások - például fodrász, masszőr, személyi edző - a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

Rekordot döntött az áldozatok száma.  Meghalt 165, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4136 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. A kormányzati portálon azt írták: 225 209-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5142-re emelkedett, a gyógyultak száma 65 888. Kórházban 7732 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.

Csehország

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására az év végéig. Közben folytatódott a napi koronavírus-fertőzések számának csökkenése.

Az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel közzétett kimutatás szerint hétfőn 3572 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami mintegy 800-zal kevesebb mint egy hete. Október elejétől ez a legalacsonyabb munkanapi esetszám. Lassult az elhalálozások számának növekedése, és egyre kevesebb személy szorul kórházi kezelésre.

A keddi statisztika szerint eddig 8295 beteg halt meg a koronavírus szövődményeiben. Az elhalálozások száma vasárnap és hétfőn is száz alatt volt, de ezek a számok a későbbi pontosítás alapján végül is rendszeresen magasabbak lesznek. A kórházakban 4500 személy van, ami a fele a november eleji állapotnak. A súlyosnak minősített esetek száma (656) szintén csökken.








EZT OLVASTA MÁR?

X