Hongkongban megtagadta az óvadékot a bíróság a csalással vádolt médiamogultól


-A A+

Megtagadta az óvadékot a hongkongi bíróság csütörtökön Jimmy Lai médiamogultól, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a különleges közigazgatási státusú városban - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap.

A 73 éves Jimmy Lait, aki a Next Digital cégen keresztül a hongkongi demokráciapárti mozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosa, a vállalat két felsővezetőjével együtt azzal vádolják, hogy földterület-lízingelési feltételek megszegésével állami kézben lévő vállalatokat károsított meg.

A két másik vádlott óvadék ellenében távozhatott, ám a bíróság arra hivatkozva, hogy Lai esetében fennáll a szökés, illetve az újabb törvényszegés kockázata, a sajtócézártól megtagadta ezt a lehetőséget. Mivel a következő bírósági meghallgatás időpontját jövő április 16-ára tűzték ki, Lai több mint négy hónapot börtönben tölt.

Jimmy Lait augusztus 10-én vették őrizetbe látványos rendőrakció keretében másik kilenc emberrel együtt. Őrizetbe vételekor a csalás mellett azzal is gyanúsították, hogy titkos tárgyalásokat folytatott "idegen hatalmakkal", megszegve ezzel a Peking által június 30-án bevezetett új nemzetbiztonsági törvényt. Végül azonban csak csalás miatt emeltek ellene vádat. Amennyiben bűnösnek találják, a bíróság akár 14 év szabadságvesztésre is ítélheti.








EZT OLVASTA MÁR?

X