Szombat estig több mint 80 ezren szavaztak külföldön


-A A+

Szombat este 20 óráig 81 ezer külföldön élő állampolgár szavazott a romániai parlamenti választásokon – derült ki az állandó választási hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető részvételi adatokból.

Többségük személyesen jelent meg a több mint négymilliós diaszpóra számára berendezett 748 külföldi szavazókör valamelyikénél, ahol már szombat reggel 7 órakor megkezdődött a szavazás, valamivel több 21 ezer voks pedig levélben érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt.

A diaszpóra körében amúgy sem népszerű levélvoksolás megbízhatósága körül újabb kételyek merültek fel, miután kiderült, hogy a postára feladott válaszborítékok több mint egyharmada nem érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt.

Constantin Mituletu-Buica, az AEP elnöke szombaton azt mondta: 35 880 külföldön élő román állampolgár adta le szavazatát, de csak 21 600 levélvoks jutott el időben a választási bizottsághoz, tehát több mint 14 ezer válaszboríték „valahol még úton lehet”.

Nyilatkozatából kiderült: nincs pontos kimutatásuk arról, hogy hány válaszborítékot indítottak útnak a levélvoksolásra feliratkozott román állampolgárok, akiket sms-ben vagy emailben értesít az AEP a voksuk nyilvántartásba vételéről, de sokan közülük reklamáltak, hogy hiába küldték el idejében szavazatukat, az nem érkezett meg Bukarestbe.

A levélvoksok körüli botrányért a pártok a román postát vagy a kormányt tették felelőssé, abban viszont egyetértenek, hogy az érintettek csak úgy „menthetik meg” voksukat, ha vasárnap estig személyesen is felkeresik valamelyik külföldi választókört.

A külföldi választókerületből négy képviselő és két szenátor kerül a bukaresti parlamentbe. Az egy mandátumra nem elegendő töredékszavazatok külföldről is bekerülnek az adott politikai alakulat országos kosarába, és adott esetben valamely hazai választókerületben járulhat hozzá egy többletmandátum megszerzéséhez.

A választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Címlapkép: medium.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X