Lapértésülés: Budapest és Varsó kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról


-A A+

Magyarország és Lengyelország eláll az uniós költség megvétózásáról, mert sikerült kompromisszumot kötni az EU soros elnöki tisztségégét ellátó Németországgal  – írja a Bloomberget idézve a magyar sajtó.

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A 444.hu szerint az viszont már ismert, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar és lengyel vétófenyegetés okozott.  Valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbánék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki.

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával, ez a lengyel RMF értesülései szerint jelentős követelése volt a magyar miniszterelnöknek.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok. A miniszterelnök kedden váratlanul Varsóba repült és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt.

Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni. Orbán Viktor rámutatott emellett, hogy a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös.

(Címlapképen: Orbán Viktor Varsóban | Fotó: MTI)








EZT OLVASTA MÁR?

X