Mutatjuk, mennyibe kerülnek a koronavírus-vakcinák


-A A+

A Moderna a legdrágább oltóanyag, kilencszer annyiba kerül, mint az Oxford/AstraZeneca terméke.

Véletlenül kitudódott, mennyibe kerülnek a különböző cégek által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagok. Az információt Eve De Bleeker belga államtitkár osztotta meg tévedésből a közösségi médiában. A kormánytisztviselő rövid időn belül törölte a Twitter bejegyzést, azonban a HLN belga hírügynökségnek sikerült képernyőkép formájában lementenie.

A legdrágább a kis amerikai biotechnológiai cég, a Moderna oltása, mely 18 dollárba kerül. A Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett vakcináért 12 eurót kell fizetni, a CureVac oltóanyagának az ára 10 euró, a Johnson&Johnsoné 8,5 dollárba, a Sanofi/Gsk terméke pedig 7,56 euróba kerül. A legolcsóbb az Oford/AstraZeneca féle vakcina, melynek ára mindössze 1,78 euró.

Civil szervezetek és EP-képviselők több alkalommal felszólították az Európai Bizottságot (EB), az átláthatóság jegyében hozza nyilvánosságra, mennyit fizet a megrendelt oltóanyagért. Az EB arra hivatkozva utasította vissza a kérést, hogy a gyártókkal megkötött szerződések értelmében ez bizalmas információnak minősül.

Eva De Bleeker közleményt adott ki az eset kapcsán, melyben a kommunikációs stáb hibájának tulajdonította az árak kiszivárogtatását.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)








EZT OLVASTA MÁR?

X