Félig megtelt templomokkal ünnepelnek a Szentföldön


-A A+

Idén nincsenek külföldi zarándokok Bethlehemben, mivel Izrael néhány nappal korábban lezárta a határait.

Idén is megtartják Betlehemben, a Születés Templomának épületegyüttesében található katolikus Szent Katalin templomban az éjféli misét, de csak kétszázan vehetnek részt rajta a járványügyi előírások miatt. Más években a teljes diplomáciai kar jelen van, de idén csak Olaszország, Franciaország, Belgium és Spanyolország képviselteti magát, és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sem utazik át Betlehembe a Rámalláhban lévő székhelyéről, ahogy más években tette.

Viszont ebben az évben is autós konvojával Jeruzsálemből a mindössze néhány kilométerre lévő Betlehembe vonul az ideglenes megbízottból októberben latin pátriárkának kinevezett Pierbattista Pizzaballa érsek, és ő mutatja be a karácsonyi misét a hagyományoknak megfelelően éjfélkor.

A helyi katolikusok és a zarándokok ezúttal nem tölthetik meg zsúfolásig a templomot, de az egyes keresztény közösségek elküldhetik képviselőjüket. Idén is lesznek már csütörtök déltől díjmentes karácsonyi buszok Betlehembe, de a hívők csak kis számban térhetnek be egy-egy templomba a gyülekezési korlátozásoknak megfelelően.

A templomok szinte folyamatosan nyitva lesznek és miséznek az ünnepen, hogy a hívők mind részt vehessenek a miséken, egy-egy alkalommal korlátozott számban. A kisebbségben élő helyi keresztények számára más években különösen fontos a karácsony időszaka, amikor vásárokon, felvonulásokon megmutathatják közösségük erejét, de idén ez nem lehetséges.

Az izraeli hatóságok engedélyezték a korábbi évek gyakorlatának megfelelően mintegy ötezer, a Palesztin Hatóság területén élő keresztény számára, hogy meglátogassák Izraelben élő rokonaikat, de idén a Gázai övezetben élő néhány száz tagú keresztény közösség nem hagyhatja el a tengerparti földsávot.

Ebben az évben nem érkeztek zarándokok és turisták a karácsonyi ünnepekre a Szentföldre, Izrael teljesen lezárta határait a külföldiek elől néhány nappal ezelőtt az Egyesült Királyságban felfedezett új, különösen gyorsan terjedő koronavírus-mutáció miatt.Az egyre súlyosabb járványügyi helyzet miatt a Palesztin Hatóság területén december 17-étől zárlatot vezettek be, korlátozták a mozgásszabadságot az egyes térségek, városok között és a településeken belül is.

(Nyitókép: viator.com)
EZT OLVASTA MÁR?

X