Engedményeket tenne a palesztinoknak Netanjahu


-A A+

Az izraeli kormány John Kerry amerikai külügyminiszter e heti izraeli látogatására készülve engedményeket tenne a palesztinoknak a béketárgyalások újrakezdése érdekében - írták kedden az izraeli lapok.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a július 7-én kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán előtt várhatóan hajlandó lesz szabadon engedni bizonyos számú palesztin foglyot, és befagyasztani a három nagy teleptömbön kívüli ciszjordániai építkezéseket - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva kedden a Maariv című izraeli lap.

Az újság szerint a béketárgyalások újrakezdése érdekében Mahmúd Abbász palesztin elnök lemondana arról az előfeltételről, hogy az 1967. júniusi izraeli megszállás előtti határ legyen a tárgyalási alap.

A Maariv szerint Netanjahu ramadán alkalmából "gesztusként" felajánlja bizonyos számú, az 1993-as oslói egyezmény előtt bebörtönzött palesztin fogoly elengedését. Tavaly Abbász elnök visszautasította az izraeli kormányfő ötven rab elengedéséről szóló ajánlatát.

Az izraeli hatóságok a lap szerint a közeli napokban elkezdik meghatározni a szabadulás kritériumait biztonsági szempontok alapján, hogy a kiengedett foglyok ne veszélyeztessék Izraelt.

Az is lehetséges, hogy Netanjahu megszavaztatja a kormánnyal, hogy fagyasszák be az építkezéseket a három legnagyobb telepestömbön - Gus Eción, Maale Adumím valamint Ariel és környéke területén - kívül, hogy ezzel rábírják a palesztin elnököt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Abbásznak mindezért cserébe le kellene mondania egyik központi követeléséről, arról, hogy az 1967-es határok mentén jöjjön létre a palesztin állam Kelet-Jeruzsálemmel együtt. Viszont személyes győzelemként mutathatja fel a palesztin közvélemény számára különösen fontos engedményt, a rabok kiszabadítását - írta a Maariv.

John Kerry eredetileg a múlt hétre tervezte látogatását, de elhalasztotta azt, mert nem akart üres kézzel távozni, és a felek nem voltak készek a kompromisszumra.

A Háárec című lap keddi száma ugyanakkor magas rangú palesztin tisztségviselőkre hivatkozva cáfolja a színfalak mögött formálódó egyezséget, szerintük a palesztin fél eddig nem kapott Izraeltől olyan elfogadható ajánlatot, amely a tárgyalások újrakezdésére késztetné.

Izrael és a Palesztin Hatóság között 2010-ben, az előző Netanjahu kormány beiktatása után megszakadtak a béketárgyalások.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X