Zárt ajtók mögött zajlanak az izraeli-palesztin béketárgyalások


-A A+

Jó légkörben kezdődtek el Washingtonban az izraeli-palesztin béketárgyalások - közölte Cipi Livni, az izraeli tárgyalóküldöttség vezetője kedd reggel az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

"Minden téma napirenden van, de úgy döntöttünk, hogy ne kerüljön ki a tárgyalóteremből, ami ott elhangzik" - mondta Livni. Hozzátette: a felek nem az Egyesült Államok követelésére kezdték újra három év után a tárgyalásokat, hanem mert ez az érdekük.

A küldöttségvezető ismét elismerte, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatban alapvető nézeteltérések vannak az izraeli kormány tagjai között. "Vannak miniszterek, akik nem akarnak megállapodást, és hallani sem akarnak a kétállami megoldásról, vannak olyanok, akik közömbösek és remélik, hogy nem jutunk semmilyen eredményre, és vannak olyanok, akik véget akarnak vetni a konfliktusnak" - mondta.

A palesztin állam létrehozását ellenzők között Livni elsősorban a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud radikális szárnyához, valamint a Zsidó Haza nacionalista párthoz tartozó miniszterekre utalt. Amikor azokról beszélt, akik számára a megbékélési folyamat nem elsődleges, akkor a Jair Lapid pénzügyminiszter vezette jobboldali Jes Atídra (Van Jövő) gondolt az AFP hírügynökség szerint.

Zeév Elkin külügyminiszter-helyettes, aki egyike a Likud radikálisainak, szintén a közszolgálati rádiónak azt mondta, alapvető nézetkülönbség van Livni és őközte. "Bármilyen, megállapodás szülte változás nem feltétlenül jó Izrael biztonsága szempontjából, sőt, néha még rontja is a helyzetet. A palesztinok pedig nem hajlandók a legkisebb engedményre sem" a megállapodás érdekében - jelentette ki.

A washingtoni megbeszélések munkavacsorával - a ramadán idején a napi böjtöt megtörő vacsorával - kezdődtek, amelyen John Kerry külügyminiszter volt a házigazda. A megbeszélések elején arra kérte a feleket, hogy a közel-keleti konfliktus megoldására kössenek "ésszerű kompromisszumot". A tárgyalások várható témáiról adott nyilatkozatok - köztük azok, amelyek Mahmúd Abbász palesztin elnök adott - azonban arra utalnak, hogy súlyos ellentétek vannak a határokkal és a biztonsággal kapcsolatban.

A John Kerry vezette négytagú amerikai küldöttség - amelynek tagja volt Martin Indyk új közel-keleti megbízott -, a tárgyalásokat külön kezdte az izraeli és a palesztin féllel, majd a vacsoránál ült együtt mindenki: az amerikaiak az asztal egyik oldalán, a palesztinok és az izraeliek a másikon úgy, hogy középen Livni és Száeb Erekát palesztin főtárgyaló, valamint mellettük Jichák Molho, Netanjahu tanácsadója, illetve Mohamed Stajje, Abbász tanácsadója.

A felek még a nyilvánosság előtt vitatkoztak arról, milyen rendszer szerint tárgyalnak majd. Egy izraeli tisztségviselő azt mondta, minden témáról párhuzamosan tárgyalnak, míg az egyik palesztin azt, hogy a határok és a biztonság kérdését veszik előre.

Abbász hétfőn Kairóban úgy nyilatkozott - pedig Kerry azt kérte, hogy egyik fél se beszéljen nyilvánosan a tárgyalási témákról -, hogy egyetlen izraeli katonát vagy civilt sem akar palesztin területen. Izrael korábban közölte: fenn akarja tartani a katonai jelenlétet a megszállt Ciszjordánia Jordániával közös határszakaszán, hogy megakadályozhassa fegyverek bevitelét a területre.

Aaron David Miller, az Egyesült Államok volt közel-keleti megbízottja a The New York Times című napilap véleményrovatában azt írta: e pillanatban nincs esély véget vetni a konfliktusnak, az Egyesült Államok mégis felelősséget vállalt azért, hogy szülessen erről megállapodás. Így most szerinte a tárgyalásoknak csak Washington számára van tétje.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X